Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Eurodeputatul Siegfried Mureșan: Fondurile europene pentru redresare în contextul COVID-19 nu vor putea fi folosite pentru achiziții ostile contrare intereselor startegice ale UE

Eurodeputatul Siegfried Mureșan: Fondurile europene pentru redresare în contextul COVID-19 nu vor putea fi folosite pentru achiziții ostile contrare intereselor startegice ale UE

Un articol de: George Forcoș - 31 Aug 2020, 11:03
Eurodeputatul Siegfried Mureșan: Fondurile europene pentru redresare în contextul COVID-19 nu vor putea fi folosite pentru achiziții ostile contrare intereselor startegice ale UE Foto: facebook.com/SiegfriedMEP Politică

Deputatul European Siegfried Mureșan, coraportor al Parlamentului European din partea Grupului PPE pe Mecanismului de redresare și reziliență, a prezentat luni în cadrul unei conferințe online modul cum vor putea fi cheltuite cele  peste 672 de miliarde de euro, puse la dispoziție pentru relansarea economiilor statelor membre în contextul pandemiei de COVID-19.

“La finalul lunii mai Comisia Europeană a propus un plan de redresare economică în valoare de 750 de miliarde de euro. Din acest plan, cea mai mare parte 672,5 miliarde de euro sunt acest Mecanism European de Redresare și Reziliență. În luna iulie, cei 27 de șefi de stat și de Guvern din Europa au fost de acord de principiu cu acest mecansim european.

Acum, trebuie adoptat de către Consiliul de Miniștri și Parlamentul European. Ne aflăm în cea mai dificilă etapă etapa legislativă.  Am prezentat vineri proiectul de raport legislativ al PE. Un document legislativ, nu doar politic”, a declarat Siegfried Mureșan.

Acesta a subliniat că fondurile puse deja la dispoziție statelor membre nu vor fi renegociate:

“Poziția Parlamentului European este o poziție bună pentru UE, este o poziție bună pentru România. Parlamentul European susține toate sumele de fonduri europene obținute pentru România de președintele Klaus Iohannis la Consiliul European din iulie. Noi nu redeschidem negocierile pentru sumele de bani realocate fiecărei țări. Nu cerem o renegociere. Tot ce a obținut România până acum este câștigat”, a mai precizat eurodeputatul.

Totodată acesta a sublinit care sunt cele șase domenii în care pot fi cheltuite fondurile europene:

“Spunem în ce domenii poate România să absoarbă fonduri europene. Pentru România sunt alocate 30,5 miliarde de euro. Noi, coraportori, propunem o structură bazată pe șase piloni. România poate folosi acești bani pentru tranziția spre o economie verde, tranziție spre economie digitală, coeziune economică, productivitate competitivitate, coeziune socială, reziliență instituțională și fonduri pentru tineret”.

De asemenea, Siegfried Mureșan a subliniat că fondurile nu vor putea fi folosite pentru investi’ii ostile intereselor strategice ale UE:

“Pentru ce nu pot fi folosiți banii europeni: pentru achiziții ostile de companii europene în contra intereselor startegice ale UE. Dacă o țară din afara UE dorește să cumpere o companie dintr-un domeniu important pentru UE în contra voinței noastre acest lucru nu se poate face din fonduri din acest mecansim de reziliență”Diana Șoșoacă, acuzații grave la adresa medicilor. DE CE MOR pacienții COVID?

Eurodeputatul a dat ca exemplu China și dezvoltarea rețelelor 5G sau o conductă de gaze construită către Federația.

“Astfel de investiții duc la creșterea puterii economice și politice a unor țări terțe în raport cu țărilemembre ale UE. Nu vrem să s efolosească banii noștri pentru interesele politice ale altor state”. a mai precizat Siegfried Mureșan.

Acesta a vorbit ;i despre corelarea mecanismului cu statul de drept:

“Vrem să se coreleze acest mecansim cu statul de drept. Doar oameni politici care au de gând să atace statul de drept se vor opune, orice om politic care susține combaterea corupției, care susține independența justiției nu are nimic împotriva corelării cu statul de drept. Parlamentul European dorește ca acest mecansim să folosește patru ani. Dorim ca banii să ajungă cât mai repede la beneficiari.

Propunem creșterea prefinanțării de la 10% la 20% pentru ca banii să ajungă cât mai repede la beneficiari, banii să fie cât mai bine absorbiți. Propunem o clauză de revizuire după 2 ani. Filosofia noastră a fost să acordăm flexibilitate. Statele membre vor veni cu propuneri”, a subliniat Siegfried Mureșan.