Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Europarlamentarul Cristian Bușoi: "Procesul de redresare economică ar putea începe punând accentul pe Acordul Verde European și prin investițiile în renovarea clădirilor"

Europarlamentarul Cristian Bușoi: "Procesul de redresare economică ar putea începe punând accentul pe Acordul Verde European și prin investițiile în renovarea clădirilor"

Un articol de: George Lupu - 22 Mai 2020, 17:13
Europarlamentarul Cristian Bușoi: "Procesul de redresare economică ar putea începe punând accentul pe Acordul Verde European și prin investițiile în renovarea clădirilor" Foto: Facebook / Cristian Busoi Politică

Procesul de redresare economică ar putea începe punând accentul pe Acordul Verde European și prin investițiile în renovarea clădirilor și în creșterea eficienței energetice a acestora, consideră europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, în  urma dezbaterii din cadrul Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, #ITRE, din Parlamentul European cu comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

Potrivit europarlamentarului Cristian Bușoi, o investiție masivă în renovarea clădirilor înseamnă: costuri mai scăzute la plata utilităților și, implicit, creșterea calității vieții, dar și o gură de oxigen pentru industria construcțiilor și pentru oamenii rămași fără slujbe.

“Din cauza crizei COVID-19, mulți români și-au pierdut locul de muncă pe care îl aveau în afara țării. O mare parte dintre aceștia lucrau în construcții. Un program național de investiții în renovarea clădirilor ar putea fi soluția salvatoare atât pentru firmele din domeniu, cât și pentru cele câteva sute de mii de români care s-au întors în țară și pe care am putea să îi oprim aici, oferindu-le o alternativă, oferindu-le șansa de a lucra în patria lor. Ar fi un ajutor dat economiei românești, ar fi o investiție în calitatea vieții românilor, dar și în protejarea mediului”, consideră europarlamentarul liberal, potrivit unui mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a precizat că în România, majoritatea clădirilor publice, cât și cele de locuit au fost construite în urmă cu câteva decenii când nu se ținea cont de standarde privind eficien’a energetică.

“Majoritatea clădirilor construite în România sunt realizate în anii 60-80, când nu se ținea cont de principiul eficienței energetice. Sunt clădiri publice, precum spitalele, care încă amintesc de comunism și au nevoie urgentă de o față nouă, modernă. Cât despre clădirile rezidențiale, chiar dacă în unele orașe s-au făcut pași importanță, chiar dacă s-au atras bani europeni pentru anveloparea blocurilor, suntem încă mult prea în urmă”, precizează europarlamentarul Cristian Bușoi.

Acesta a mai precizat că Guvernul României poate lua în calcul acest proiect și poate negocia pentru suplimentarea fondurilor europene pe care #UE le oferă în acest domeniu, având în vedere faptul că  pentru “Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon”, care vizează eficiența energetică în clădiri rezidenţiale şi publice, României i-au fost alocate peste 900 de milioane de euro.

“Acești bani nu trebuie irosiți, iar eu ca președinte al Comsieie #ITRE voi pleda pentru necesitatea introducerii planului de eficiență energetică în prioritățile #UE pentru redresarea economiilor statelor membre”,a amai precizat Cristian Bușoi.

 

 

Citeşte mai multe despre:   PNL,   Cristian Busoi