Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Europarlamentarul PSD Victor Negrescu solicită intervenţia Avocatului Poporului de la nivelul UE pentru apărarea drepturilor muncitorilor sezonieri

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu solicită intervenţia Avocatului Poporului de la nivelul UE pentru apărarea drepturilor muncitorilor sezonieri

Un articol de: Traian Avarvarei - 27 Apr 2020, 19:07
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu solicită intervenţia Avocatului Poporului de la nivelul UE pentru apărarea drepturilor muncitorilor sezonieri Politică

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a solicitat, luni, printr-o scrisoare, intervenţia Avocatului Poporului de la nivelul Uniunii Europene pentru apărarea drepturilor muncitorilor sezonieri români.

"În contextul creșterii cazurilor semnalate privind posibile încălcări ale legislației europene și a siguranței medicale în ceea ce privește lucrătorii care pleacă la muncă în străinătate, în baza unor reglementări naționale și acorduri speciale agreate cu diferite state europene, am depus astăzi, împreună cu colegii din PES activists Diaspora, o plângere către Ombudsman-ul European solicitând respectarea drepturilor lucrătorilor români și asigurarea accesului la muncă în condiții de siguranță", transmite Negrescu pe Facebook.

Negrescu susţine că lucrătorilor sezonieri nu li se oferă la timp informaţii complete privind condiţiile de muncă, riscurile la care se supun, precum şi în legătură cu drepturile pe care le au în calitate de cetăţeni europeni.

"Flexibilizarea restricţiilor pentru această categorie de angajaţi nu trebuie să se facă în detrimentul condiţiilor corecte de muncă şi de siguranţă medicală. Statul român ar fi trebuit şi putut să asigure întocmai drepturi şi garanţii suplimentare pentru aceste persoane în contextul actual, respectându-le dorinţa de a lucra în străinătate. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce ridică reale probleme de siguranţă pentru toată lumea. Există multe semnale în spaţiul public privind condiţiile foarte dificile în care sunt nevoiţi să lucreze aceşti muncitori sezonieri. Prevederi contractuale ce permit abuzuri, situaţia incertă a asigurărilor de sănătate, abuzuri, condiţii de muncă ce indică un tip de exploatare a acestor muncitori, facilităţi de cazare ce nu par să ţină cont de regulile impuse în contextul pandemiei de coronavirus constituie suficiente semne de întrebare pentru ca Ombudsmanul european să investigheze şi să intervină pentru protejarea drepturilor cetăţenilor europeni", a menţionat Negrescu.

Semnatarii scrisorii mai susţin în apelul lor că deplasarea muncitorilor sezonieri între state europene în contextul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus se realizează în baza unor reglementări naţionale şi acorduri bilaterale care pot lăsa loc unor încălcări ale drepturilor lucrătorilor, în afara faptului că îi expun pe aceştia riscului de îmbolnăvire.

Totodată, ei atrag atenția că “lucrătorii sezonieri nu sunt sclavi, iar demnitatea umană și sănătatea nu sunt negociabile!"

“Legislația și mecanismele europene sunt acolo pentru a proteja cetățenii dar, din păcate, autoritățile române nu le folosesc. Se aruncă responsabilitatea incompetenței actualilor guvernanți pe Uniunea Europeană deși acordurile sunt agreate la nivel bilateral. Este timpul să restabilim adevărul, iar Ombudsman-ul European reprezintă instituția europeană care poate garanta respectarea drepturilor lucrătorilor români”, mai spune Negrescu.

Citeşte mai multe despre:   Victor Negrescu,   PSD