Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Evidența Persoanelor: „MAI nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane de pe listele electorale permanente”

Evidența Persoanelor: „MAI nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane de pe listele electorale permanente”

Un articol de: - 02 Aug 2012, 13:49
Evidența Persoanelor: „MAI nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane de pe listele electorale permanente” Galerie foto (2) Politică

Noi precizări vin de la Ministerul de Interne, cu privire la numărul cetățenilor cu drept de vot. Astfel, după ce ministerul trimisese miercuri judecătorilor listele electorale care cuprindeau 18.292.514 de persoane, joi, un document al Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, din cadrul MAI, remis Curții, arată că „MAI nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autoritățile publice locale”.

În documentul citat de HotNews, Direcția arată că există posibilitatea că în listele electorale permanente să fie înscrise persoane decedate al caror deces să nu fi fost comunicat "de către ofițerii de stare civilă din cadrul primăriilor" sau ale căror date să nu fi fost operate "de către personalul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor din subordinea consiliilor locale".

„Conform prevederilor legale în vigoare, competența de verificare a acestora (a datelor de pe listele electorale permanente - n.red.) aparține exclusiv Autorității Electorale Permanente. Astfel, datele de mai sus pot fi de natură să afecteze numărul total al cetățenilor cu drept de vot înscriși în listele electorale permanente", se mai arată în documentul primit joi de CC.

MAI nu își asumă numărul alegătorilor
Embed:

Purtătorul de cuvânt al Autorității Electorale Permanente, Marian Muhuleț, a declarat joi pentru B1 TV, că instituția pe care o reprezintă nu are compentențe în întocmirea listelor electorale, ci numai de verificare ulterioară a cazurilor de vot multiplu, sau a altor cazuri de acest gen.

„AEP poate să verifice după referendum dacă există cazuri de vot multiplu, nu să verifice listele electorale. Întocmirea listelor nu cade în sarcina AEP-ului. Desfășurăm controale la primării. Constatăm diverse chestiuni legate de acte, precum neactualizarea listelor electorale, neanunțarea modificării listelor”, a declarat Muhuleț, care a precizat că raportul pe 2011 va fi finalizat și făcut public în luna septembrie.AEP: Nu întocmim liste electorale, facem verificări după realizarea lor
Embed:

Curtea Constituţională a amânat, miercuri seară, dezbaterile legate de rezultatul referendumului pentru joi, la ora 09.00, şi a solicitat informaţii MAI şi INS.

Oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor au declarat că instituţiei i-au fost solicitate de către Curtea Constituţională, miercuri, precizări privind numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie şi că a fost deja comunicat că acesta este de 18.292.514.
 


Citeşte mai multe despre:   Ministerul de Interne ,   liste electorale,   Curtea Constitutionala