Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică EXCLUSIV // Cum a încercat USR să plătească chiria pentru sediile partidelor folosind indemnizația parlamentarilor. Dan Barna: "Nu există subînchirieri la momentul de față. AEP ne-a spus că nu consideră subcontractarea ca fiind posibilă"

EXCLUSIV // Cum a încercat USR să plătească chiria pentru sediile partidelor folosind indemnizația parlamentarilor. Dan Barna: "Nu există subînchirieri la momentul de față. AEP ne-a spus că nu consideră subcontractarea ca fiind posibilă"

Un articol de: George Forcoș - 21 Mai 2020, 12:59
EXCLUSIV // Cum a încercat USR să plătească chiria pentru sediile partidelor folosind indemnizația parlamentarilor. Dan Barna: "Nu există subînchirieri la momentul de față. AEP ne-a spus că nu consideră subcontractarea ca fiind posibilă" Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

EXCLUSIV // Mai multe controverse au apărut în spațiul public, în anul 2019, referitoare la modalitatea prin care USR a încercat să plătească chiria pentru sediile de partid, folosind subînchirierea spațiilor parlamentarilor Uniunii pe care le plăteau cu decontul lor de la Parlament direct partidului. În ciuda faptului că parlamentarii USR doreau, astfel, să sprijine financiar partidul sub forma unei donații, pentru că banii  proveneau din fondul destinat pentru chiria deputaților și senatorilor, metoda nu era lipsită de nereguli.

De alfel, problema contractelor de subînchiriere a sediilor de către parlamentarii USR a fost intens dezbătută în interiorul partidului. Liderii Uniunii au discutat într-una dintre ședințele de anul trecut despre neregulile în încheierea contractelor. Decizia finală a fost ca subînchirierile să înceteze, chiar dacă s-a avansat și varianta „stornării”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Dorind să aflăm care este în prezent situația sediilor de partid ale USR, B1.RO a discutat cu președintele formațiunii, Dan Barna, care a explicat că în urma unor opinii primite de la AEP problema a fost rezolvată încă de anul trecut. De atunci USR a renunțat la metoda subcontractării sediilor formațiunii.

“S-a rezolvat deja de anul trecut, de când am cerut un punct de vedere de la AEP. Lucrurile au fost foarte clare. Chiriile pentru cabinetele parlamentarilor nu erau socotite eligibile de către AEP, pe cale de consecință, parlamentarii își închiriază singuri propriile sedii parlamentare, nu sedii ale partidelor. Nu există subînchirieri la momentul de față. AEP ne-a spus că nu consideră subcontractarea respectivă ca fiind posibilă, pe cale de consecință nu mai există subcontractări”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

Despre acest subiect a vorbit pentru B1.RO și deputatul USR Liviu-Ionuț Moșteanu, care a respins posibilitatea ca indemnizațiile pentru cabinetele parlamentarilor să fie folosite ca plată  pentru chiria sediilor Uniunii.

“Cabinetele parlamentare sunt cabinete parlamentare, iar sediile de partid sunt sedii, cele mai multe de pe piața liberă. Nu este posibil să plătești chiria sediilor din indemnizația parlamentarilor, pentru că indemnizația acestora rămâne în buzunarul parlamentarului. Mi se pare destul de fantezistă această metodă, a precizat deputatul Liviu-Ionuț Moșteanu.

 

Ce spune AEP despre plata sediilor partidelor

 

Dorind să aflăm un punct de vedere de la AEP, președintele autorității, Constantin Mitulețu-Buică, a enumerat care sunt singurele metode care pot fi folosite pentru plata chiriilor pentru sediile de partid.

Nu există nicio legătură între indemnizația de parlamentar și plata chiriilor pentru sediile de partid. Chiria sediilor se poate plăti numai din veniturile partidului, fie că este vorba de cotizații, fie că este vorba de donații. Nuștiu sub ce formă au dat această sumă partidului”, a precizat președintele AEP.

 

Probleme pentru sediul central al USR

 

O altă problemă pentru USR este legată de sediul central al partidului, unde se află și filiala București, după ce un bărbat a acuzat formațiunea că nu a mai plătit chiria pentru locație. Dacă doi dintre proprietari au acceptat continuarea contractului cu o reducere a chiriei în perioada stării de urgență, există și proprietari care nu au dorit nici rezilierea contractului, nici reducerea chiriei.

Despre acest subiect Dan Barna a precizat pentru B1.RO că situația va fi soluționată în zilele următoare, când conducerea partidului va lua o decizie în acest sens.

Citeşte mai multe despre:   USR,   Dan Barna,   Constantin - Florin Mituletu-Buica