Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică EXCLUSIV // Ministerul Economiei, despre controversele privind fondurile pentru IMM-uri: "La solicitarea ministrului Claudiu Năsui, a fost creat un cont cu adresa de e-mail de serviciu"

EXCLUSIV // Ministerul Economiei, despre controversele privind fondurile pentru IMM-uri: "La solicitarea ministrului Claudiu Năsui, a fost creat un cont cu adresa de e-mail de serviciu"

Un articol de: George Forcoș - 05 Feb 2021, 16:08
EXCLUSIV // Ministerul Economiei, despre controversele privind fondurile pentru IMM-uri: "La solicitarea ministrului Claudiu Năsui, a fost creat un cont cu adresa de e-mail de serviciu" Sursa foto: Facebook Politică

Mai multe controverse au apărut în spațiul public în legătură cu aplicarea Măsurii 3 – granturi de investiţii pentru IMM-uri, prin care acestea ar fi avut acces la finanțări între 50.000 și 200.000 de euro. În acest context Ministerul Economiei a transmis la solicitarea B1.RO câteva clarificări referitoare la acest caz.

Antreprenorii au acuzat că angajații statului au furnizat informații interne, astfel încât aplicanții să știe dinainte care este limita de cofinanțare de la care proiectele vor fi declarate eligibile în cadrul Programului de acordare a granturilor pentru investiții de către stat.  De asemenea, pe platforma granturi.imm.gov, pe care sunt încărcate informațiile transmise de companiile solicitante avea un cont însuși ministrul Economiei, Claudiu Năsui. În legătură cu acest aspect Ministerul Economiei precizează că a fost creat la solicitarea ministrului pentru verificarea funcționării platformei, în condițiile în care au existat reclamații privind accesibilitatea:

La preluarea mandatului de ministru, domnul Claudiu Năsui a dorit să verifice funcționarea platformei www.granturi.imm.gov.ro, deoarece au existat reclamații privind accesibilitatea platfomei. La solicitarea ministrului, a fost creat un cont cu adresa de e-mail de serviciu, și nu cu o adresă personală de e-mail. Din informațiile pe care le deținem, fostul ministru al Economiei, domnul Virgil Popescu, nu a avut un astfel de cont”, este răspunsul oferit pentru B1.RO.

Potrivit surselor B1.RO printre cei care ar fi avut acces la platformă ar fi fost și președintele USR Sector 4,  Paul Ene, informație infirmată însă de Ministerul Economiei: “Domnul Paul Ene nu are cont pe platforma  www.granturi.imm.gov.ro”.

Un alt aspect problematic: În contextul unor controverse privind posibile scurgeri de informații, Ministerul Economiei a luat decizia în ultimele zile de înscriere să restricționeze accesul celor implicați în procesul de analiză și evaluare la datele furnizate de companii.

Programul s-a lansat pe 4 decembrie 2020, ora 10.00, iar termenul final pentru înscrieri a fost 29 ianuarie 2021, ora 20.00. Pe data de 28 ianuarie 2021, Ministerul Economiei a emis un comunicat potrivit căruia va limita "accesul la datele aplicațiilor aferente Măsurii 3, pentru toate persoanele implicate în procesul de analiză și evaluare, până la finalizarea înscrierilor".

Referitor la acest aspect Ministerul Economiei precizează: “De îndată ce informațiile privind posibile scurgeri de informații au apărut, ministrul a dispus blocarea accesului pentru toate persoanele. Astfel, STS a restricționat accesul și, imediat, a fost publicat pe site-ul ministerului un comunicat în acest sens”.

Pe de altă parte a existat o discrepanță între data limita de înscriere (vineri, 29 ianuarie) și data afișării beneficiarilor, în funcție de punctajul obținut. Prin urmare, am întrebat Ministerul Economiei de ce a durat atât până când beneficiarii au fost anunțați?

Potrivit instituției, perioada de depunere a aplicațiilor s-a încheiat în data de 29 ianuarie, la ora 20.00. În data de 1 februarie 2021, STS a procesat și ordonat aplicațiile, astfel încât pe 4 februarie 2021 acestea au fost publicate pe website-ul ministerului.Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European

Citeşte mai multe despre:   Claudiu Nasui