Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Flori în loc de "spectatori": Boc şi-a asumat răspunderea pe Codul Muncii în absenţa Opoziţiei

Flori în loc de "spectatori": Boc şi-a asumat răspunderea pe Codul Muncii în absenţa Opoziţiei

Un articol de: - 08 Mar 2011, 10:16
Flori în loc de "spectatori": Boc şi-a asumat răspunderea pe Codul Muncii în absenţa Opoziţiei Foto: evz.ro Politică

Cabinetul condus de Emil Boc şi-a angajat din nou răspunderea pe un proiect de lege, pentru a 11-a oară în doi ani. De această dată, a fost vorba despre noul Cod al Muncii, criticat atât de către sindicalişti, cât şi de către reprezentanţii Opoziţiei. Aşa cum anunţaseră, aceştia au absentat de la şedinţă şi au depus apoi o moţiune de cenzură la adresa Guvernului, care va fi dezbătută în Parlament pe 16 martie. Atât la angajarea răspunderii, cât şi la moţiune, balcoanele Parlamentului sunt închise publicului, accesul fiind permis numai ziariştilor. Măsura a fost luată pentru a se evita un nou moment "Sobaru".

Şedinţa de plen a Parlamentului, programată pentru ora 10:00, a început cu aproimativ 30 de minute întârziere. Fiind Ziua Femeii, premierul Emil Boc nu a ratat ocazia să împartă flori atât ziaristelor prezente pe holurile Legislativului, cât şi colegelor din Parlament.

Însoţit de un bărbat cu braţul plin de flori, şeful Executivului s-a plimbat minute bune prin sala de plen oferind câte un fir de frezie fiecărei doamne prezente. Premierul nu a fost, însă, singurul care a profitat de această sărbătoare, exemplul fiind urmat în paralel de mai mulţi parlamentari. 

Politicienii au împărţit flori doamnelor


Boc: Noul Cod diminuează munca la negru

În discursul susţinut în faţa plenului reunit al Parlamentului, premierul Emil Boc a arătat că modificările propuse vor reduce cazurile de muncă la negru şi vor majora veniturile atrase din taxe vărsate la buget, ca urmare a încheierii mai multor contracte de muncă. Totodată, acesta a ţinut să precizeze că intrarea României în Uniunea Europeană şi necesitatea flexibilităţii pieţei muncii, în contextul crizei economice, impun modificarea actualului Cod al Muncii, aflat în vigoare din 2003.

"În privinţa muncii la negru: Se triplează amenzile pentru cei care utilizează munca la negru. În cazul în care se utilizează la peste cinci salariaţi, se aplică sancţiunea penală şi pierderea totală sau parţială a dreptului angajatorului de a beneficia de subvenţii, fonduri publice sau europene", a declarat Emil Boc.

Şeful Executivului a ţinut totodată să infirme declaraţiile sindicaliştilor, conform cărora modificările Codului Muncii îi vor obliga pe salariaţi să lucreze zilnic 16 ore şi să ajungă, astfel, "sclavii" angajatorilor.

"Este un Cod al Muncii pentru a diminua munca la negru, pentru a aduce mai multe taxe la bugetul de stat, pentru ca mai mulţi oameni din această ţară să fie protejaţi la pensie", a spus Boc.

Emil Boc, la a 11-a asumare


Vezi aici prevederile noului Cod al Muncii

Din cele 144 de amendamente depuse la proiectul privind noul Cod al Muncii, doar opt au fost adoptate. Printre acestea se numără cel care acordă prioritate la reangajare persoanelor disponibilizate colectiv pentru o perioadă de 45 de zile.

Totodată, s-a aprobat solicitarea ca articolul referitor la negocierile colective să prevadă că "părţile, reprezentarea acestora şi procedura de negociere şi încheiere a contractelor colective de muncă se stabilesc potrivit legii". În forma iniţială, acest articol stabilea că negocierea şi încheierea contractelor colective de muncă se reglementează prin lege specială.

Conform unui alt amendament adoptat,  contractele colective de muncă şi actele adiţionale ale căror prevederi sunt limitate la 31 decembrie 2011 vor putea fi încheiate după această dată pe durate care vor fi stabilite prin lege specială. De asemenea, contravaloarea pagubei provocate de către angajat în timpul muncii şi imputată acestuia pentru recuperare de către angajator va fi limitată la echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie.

Ce prevede noul Cod al Muncii


Balcoane securizate

Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis, luni, să “securizeze” balcoanele sălii de plen pentru a evita un nou eveniment precum cel din decembrie 2010 când angajatul TVR Adrian Sobaru s-a aruncat de la balconul sălii în semn de protest față de măsurile de austeritate impuse de Guvernul Boc.

Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a anunțat, luni, că doar reprezentanții mass-media vor putea participa la ședință până când balcoanele sălii vor fi “securizate”.

"Este o măsură excepţională, asta înseamnă că nu este o măsură care să vizeze o acţiune permanentă, ci, pur şi simplu, pentru următoarele evenimente, care vizează asumarea răspunderii, o moţiune de cenzură, prezentarea şi votarea ei. Până la momentul în care noi vom reuşi să asigurăm securizarea în primul rând a oamenilor care participă la acest eveniment de la balcoane, am preferat să optăm pentru această variantă", a declarat Roberta Anastase.

Adrian Sobaru s-a aruncat de la balconul sălii de plen a Camerei Deputaților în data de 23 decembrie 2010, în semn de protest față de măsurile de austeritate ale Guvernului Boc.

Asumare pe Codul Muncii

 
Moţiune de cenzură

Liderii Uniunii Social Liberale au anunţat încă dinaintea angajării răspunderii că au finalizat textul moţiunii de cenzură la adresa Guvernului. Intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate", moţiunea are 15 pagini şi conţine o înşiruire de critici la adresa politicii guvernamentale a Guvernului Boc şi a filosofiei economice promovate de acesta. Aceasta va fi citită mâine în plenul Parlamentului şi va fi dezbătută miercurea viitoare, pe 16 martie.

"Prezenta moţiune de cenzură se doreşte a fi o formă de sancţionare care vizează atât modificările aduse legii Codului Muncii pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea în urmă cu câteva zile, cât şi la adresa acestei proceduri şi a reprezentanţilor actualei puteri, în frunte cu domnul Boc, care abuzează în continuare de angajarea răspunderii pentru a-şi impune punctul de vedere, pentru a impune legi nedemocratice şi contrare intereselor cetăţenilor români", se precizează în textul documentului, citat de Mediafax.

Moţiunea conţine de asemenea un îndemn adresat parlamentarilor PDL de a-l înlătura pe Emil Boc din fruntea Executivului.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Moţiunea se dezbate pe 16 martieCiteşte mai multe despre:   Emil Boc,   Guvernul Romaniei,   Codul Muncii,   Opozitie,   motiune de cenzura,   flori