Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Florin Cîţu: Deficitul bugetar la 10 luni a urcat 7% din PIB (VIDEO)

Florin Cîţu: Deficitul bugetar la 10 luni a urcat 7% din PIB (VIDEO)

Un articol de: Traian Avarvarei - 26 Noi 2020, 14:41
Florin Cîţu: Deficitul bugetar la 10 luni a urcat 7% din PIB (VIDEO) Foto: Captura video Politică

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, joi, că deficitul bugetar este de 7% din Produsul Intern Brut (PIB).  Potrivit acestuia, suma obligațiilor fiscale amânate de cotribuabili se ridică la 16,29 miliarde lei.


 

Florin Cîțu: Deficitul este de 7% din PIB, la 10 luni

 

 

Deficitul bugetar a ajuns la 7% din PIB, la 10 luni, potrivit ministrului Cîțu, care anunță totodată că va merge la ședințele de politică monetară de la Banca Națională a României (BNR).

“Veniturile sunt de 263,48 mld lei, la 10 luni, cu 2,4 miliarde lei mai mult decât anul trecut.

Am incasat din TVA 8,5 miliarde lei, cea mai mare sumă încasată într-o lună (octombrie).

Din păcate, cheltuielile sunt mult mai mari decât anul trecut: 337,52 miliarde lei au fost la 10 luni cheltuielile”,a spus Cîțu.

Ministrul Finanțelor nu a spus însă nimic despre veniturile fiscale la 10 luni.Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea

Totodată, acesta a mai precizat că trimestrul 4 va fi unul pozitiv din punctd e vedere economic față de trimestrul 3.

Cu privire la amânarea ratelor la bănci, liderul liberal a menționat că ‘discuțiile sunt avansate’, iar criteriile vor fi anunțate, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Ministrul Finanțelor a mai spus că s-au plătit 3,3 miliarde de lei pe concedii medicale. Dublu fata de perioade normale.

Totuși, acesta precizeaă că România va evita o recesiune tehnică în 2020. -

“Datoria publică va creşte cu doar 7 procente, o dinamică mai mică decât în UE”, punctează Cîțu.

Florin Cîţu: Deficitul bugetar la 10 luni a urcat 7% din PIB

 

 

Consiliul Fiscal, mai pesimist decât Florin Cîţu

 

 

Consiliul Fiscal estimează că deficitul bugetar pe 2020, potrivit metodologiei cash, va fi în jur de 9,8% din PIB, cu 0,7 puncte procentuale peste estimarea Ministerului de Finanțe. În opinia Consiliului despre cea de-a treia rectificare bugetară se mai arată că al doilea val al epidemiei de coronavirus a încetinit sau chiar a întrerupt  revenirea economiilor.

Economiile din Uniunea Europeană ar putea înregistra o evoluție în formă de W, tocmai din cauza contracției pe ultimul trimestru din acest an,  anticipează Banca Centrală Europeană (BCE) şi Comisia Europeană (CE). Se prognozează un declin al activităţii economice în UE de 7,4% în acest an.

 

 

Consiliul Fiscal: Cheltuielile de personal și asistența socială sunt la un nivel îngrijorător

 

 

CF a mai remarcat faptul că, în ultimii ani, au crescut masiv cheltuielile de personal și cele cu asistenţa socială ca procent în PIB şi venituri fiscale. Asta se reflectă și în creşterea puternică a deficitului structural al bugetului public.

De altfel, 2020 a consemnat și un record, cheltuielile de personal şi cele cu asistenţa socială reprezentând 92,3% din veniturile fiscale (inclusiv CAS). 

Este obligatorie o corecţie care să conducă pe termen mediu la niveluri mult diminuate ale deficitului bugetar şi care să ancoreze aşteptările creditorilor către o traiectorie sustenabilă a politicii fiscal-bugetare”, mai notează CF.

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   deficit bugetar,   PIB