Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Florin Cîţu, despre reducerea programului de muncă şi a salariilor bugetarilor: Nu luăm astfel de măsuri, din contră (VIDEO)

Florin Cîţu, despre reducerea programului de muncă şi a salariilor bugetarilor: Nu luăm astfel de măsuri, din contră (VIDEO)

Un articol de: Irina Mina - 23 Noi 2020, 21:49
Florin Cîţu, despre reducerea programului de muncă şi a salariilor bugetarilor: Nu luăm astfel de măsuri, din contră (VIDEO) Foto: Florin Cîțu / Facebook Politică

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a declarat, luni, într-un briefing de presă după şedinţa de Guvern, că nu se are în vedere reducerea programului de muncă al bugetarilor sau al salariilor în acest sector.

Florin Cîţu, despre reducerea programului de muncă şi a salariilor bugetarilor: Nu luăm astfel de măsuri

Mai exact, ministrul Finanțelor a fost întrebat despre o eventuală reducere a programului de muncă şi a salariilor pentru bugetari, acesta spunând: „Opinia noastră a fost foarte clară, la începutul anului. Am anunţat că, într-un an cu criză economică, în care economia are o contracţie de 4,2 la sută, o criză economică provocată de o criză de sănătate, am reuşit să avem încasări la bugetul de stat, mai mari decât în 2019, când economia creştea cu peste 4% şi după ce am eliminat taxele. Nu luăm astfel de măsuri, din contră. S-a demonstrat şi în 2008 - 2009 că astfel de măsuri accentuează criza economică şi efectele revenirii se amână pe o perioadă mai lungă”.

Oficialul a mai afirmat că datorită măsurilor luate până acum „avem astăzi o revenire aşa de puternică”.

„Am avut o politică  fiscală relaxată. De fapt, lecţia crizei din 2008 este una simplă, este nevoie de  relaxarea politicii fiscale şi a politicii monetare. Politica fiscală anul acesta s-a relaxat şi politica monetară a făcut paşi importanţi, dar am spus şi o repet, atu-ul important al acestei economii în perioada următoare o reprezintă faptul că avem spaţiu de relaxare a politicii monetare. Este în continuare spaţiul de relaxare a dobânzilor, pentru că România are cea mai mică inflaţie dintre  cele 4 ţări Polonia, Ungaria, Cehia, dar are cea mai mare dobândă. Avem loc de relaxare, politica fiscală rămâne relaxată, asta e recomandarea Comisiei Europene, e recomandarea altor instituţii internaţionale”, a menționat el.

Florin Cîţu, despre reducerea programului de muncă şi a salariilor bugetarilor: Nu luăm astfel de măsuri, din contră (VIDEO)

Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, propunere pentru scăderea cheltuielilor

Amintim că Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat că o soluție pentru evitarea unui şomaj ridicat în rândul bugetarilor ar putea fi săptămâna de lucru de 4 zile și reducerea cu 20% a salariului în cazul acestora. Lazea a mai susținut că, pentru reducerea deficitului bugetar, nu va fi suficientă o eventuală înghețare a salariilor și a pensiilor, deoarece vor crește alte cheltuieli de natură nesalarială.

Lazea a susținut că reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă de anul viitor, iar reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor nu sunt suficiente.

Asta deoarece vor crește cheltuielile cu dotarea spitalelor și a școlilor și cu infrastructura. În plus, vin din urmă măsuri care trebuiau implementate anul acesta, dar au fost amânate: dublarea alocaților copiilor și creșterea salariilor pentru profesori.Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

Ludovic Orban, despre propunerea lui Valentin Lazea privind scăderea salariilor bugetarilor: „Să o aplice la BNR!”

Premierul Ludovic Orban a respins soluția propusă de Valentin Lazea, economistul-șef de la BNR, de a fi redusă săptămâna de lucru a bugetarilor, la pachet cu tăierea salariilor cu 20%, pentru a se reduce din cheltuieli. Orban a insistat că liberalii nu au în vedere tăierea veniturilor oamenilor, ci dezvoltarea economică pentru ca aceștia să câștige chiar mai bine.

„Deci e declarația economistului-șef de la BNR. Să aplice la BNR! Să aplice la BNR!”, a spus premierul.

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   salarii bugetari