Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Florin Cîțu: Dublăm alocaţiile și vom creşte pensiile cu 40%, dar eșalonat / Situaţia economică e peste aşteptări

Florin Cîțu: Dublăm alocaţiile și vom creşte pensiile cu 40%, dar eșalonat / Situaţia economică e peste aşteptări

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 01 Aug 2020, 00:56
Florin Cîțu: Dublăm alocaţiile și vom creşte pensiile cu 40%, dar eșalonat / Situaţia economică e peste aşteptări Foto: Inquam Photos / George Călin Politică

Ministrul Finanțelor a anunțat vineri, la finalul ședinței de Guvern, că alocațiile vor fi dublate, iar pensiile vor fi majorate cu 40%, așa cum cere legea, dar eșalonat. Procentul de majorare a pensiilor în perioada următoare va fi stabilit de Executiv și va fi strict o decizie politică, a insistat Florin Cîțu. În pofida gravelor dificultăți generate de epidemia de coronavirus, liberalul se arată încrezător că România nu va intra în recesiune tehnică. Asta înseamnă că trimestrul al doilea ar urma să fie singurul cu contracție economică.

 

Ministrul Finanțelor: Vom dubla alocațiile și vom crește pensiile cu 40%, dar eșalonat

 

Florin Cîţu, ministrul de Finanțe, a declarat că decizia în ceea ce privește creșterea pensiilor aparține Guvernului și este una politică, iar procentul, oricare va fi acela, va fi „acomodat din buget”. Acesta a precizat că situația economică a României este peste aşteptări. Măsurile luate de Executiv își produc efectele, astfel încât sunt zone ce revin deja pe creștere.

„Ministerul de Finanţe a venit cu o propunere, dar decizia e una politică. Decizia finală, cu cât vor creşte pensiile de la 1 septembrie, 14%, dacă aceasta va fi decizia, o vom acomoda din buget. Situaţia economică e peste aşteptări. În martie vedeam lucrurile negativ, dar economia a răspuns foarte bine. Măsurile pe care le-am luat au avut impact pozitiv și vedem că sunt zone unde se întoarce creşterea economică”, a declarat Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de vineri.

Ministrul liberal a mai susținut că majorarea pensiilor cu 40%, așa cum cere legea, se va produce, dar eșalonat. Acesta a precizat că, în ciuda criticilor formulate public, și PSD-știi erau conștienți că aceste creșteri de pensii și alocații nu pot fi susținute de buget, dar n-au avut curaj s-o spună public.

„Se va merge pe o creştere a punctului de pensie, dar eşalonat. Dublăm alocaţiile până în 2022, vom creşte pensiile cu procentul pe care ni-l cere legea, dar eșalonat. Este o măsură pe care cei de la PSD deja o aprobaseră în Guvern, doar că nu au venit să v-o spună”, a insistat Cîțu.

 

Florin Cîțu: Ne aşteptăm ca România să nu aibă o recesiune tehnică

 A fugit la mare, la Mamaia, deşi părinţii n-o lăsau. Le-a trimis o poză de acolo, dar şoc: au văzut cum arată de la talie în jos

Ministrul Finanţelor a mai declarat că România nu va intra în recesiune tehnică. El se așteaptă la o contracţie a economiei în trimistrul II, dar lucrurile nu mai par atât de negre pe cât le arătau estimările.

„Rămânem la opinia că estimările pentru România au fost mult prea pesimiste. Ne aşteptăm la o contracţie economică în trimestrul II, pentru că economia a fost închisă în toată această perioadă. În acelaşi timp, ne aşteptăm ca România să nu aibă o recesiune tehnică. Trimestrul II va fi singurul cu contracţie economică, celelalte vor avea creştere”, a explicat Florin Cîțu.

La nivelul Uniunii Europene, economia s-a contractat în T2 cu 11,9% faţă de primul trimestru şi cu 14,4% faţă de trimestrul doi al anului trecut, arată datele Eurostat ajustate la sezon.

Economia Zonei Euro a înregistrat în T2 cel mai grav declin din istoria sa - 12,1% faţă de trimestrul precedent şi 15% față de aceeaşi perioadă din 2019.

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   Guvernul Orban,   cresteri de pensii,   alocatii copii,   contractie economica