Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Florin Cîțu îi cere ministrului Sănătății să facă public raportul privind decesele COVID (VIDEO)

Florin Cîțu îi cere ministrului Sănătății să facă public raportul privind decesele COVID (VIDEO)

Un articol de: Raluca Tindeche - 13 Mai 2021, 14:45
Florin Cîțu îi cere ministrului Sănătății să facă public raportul privind decesele COVID (VIDEO) Foto: gov.ro Politică

Premierul Florin Cîțu a precizat, joi, într-o conferință de presă, că o "încurajează public" pe Ioana Mihăilă să facă public raportul privind decesele Covid-19. 

„Am văzut acest raport mai devreme. O încurajez să-l prezinte public. Să-l facă public. Ce a spus și doamna ministru: sunt mai multe baze de date. O să vedem dacă mai trebuie să mai îmbunătățim”, a spus Florin Cîțu.

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă nu va face public raportul privind diferențele de decese COVID, precizând că informațiile le-a prezentat în conferința de presă susțină joi la sediul instituției.

„Nu am prezentat concluzii în conferința de presă, ci datele agregate în cele 4 baze de date. Eu am citat numai din raport”, a afirmat oficialul.

Amintim că aceasta a transmis că în anul 2020 au fost înregistrate 26.106 decese cu diagnostic de Covid-19.

Cât despre rezultatele verificărilor în cazul deceselor de coronavirus, Ioana Mihăila a declarat că s-au analizat mai multe surse de informație.

„Datele de la INS arată: în 2020 s-au 16.792 de decese cu diagnostic COVID 19 și 284 de cazuri cu diagnostic COVID cu virus neidentificat. 3.920 de decese cu alte cauze, cu COVID diagnostic secundar”, a spus ea.

Pe de altă parte, analiza deceselor raportate de spitale în 2020 arată 26.106 decese, dintre care 227 cu diagnistic principal COVID și restul cu diagnostic secundar.

„În sistemul CoronaForm au fost raportate 16.120 de decese, iar în alerte MS - 18.948. Numărul deceselor rezultat din raportările spitalelor - 18.670”, conform ministrului.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

„Comisia a analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele 2 platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de un spitale. Cauze: organizarea raportării variază, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare.Comisia recomandă un proces de actualizare a deceselor din Corona-forms”, a adăugat ea.

Ioana Mihăilă a mai punctat că „diferențe există și au la bază birocrația și diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Florin Cîțu,   Ioana Mihaila