Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Florin Cîţu: Investiţii de 30 de miliarde de lei în România, în primele nouă luni din 2020. E cea mai mare sumă din ultimii 10 ani

Florin Cîţu: Investiţii de 30 de miliarde de lei în România, în primele nouă luni din 2020. E cea mai mare sumă din ultimii 10 ani

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 13 Oct 2020, 12:29
Florin Cîţu: Investiţii de 30 de miliarde de lei în România, în primele nouă luni din 2020. E cea mai mare sumă din ultimii 10 ani Foto: Inquam Photos / George Călin Politică

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat, marți, că valoarea investiţiilor înregistrate în România, în primele nouă luni din 2020, e de 30 de miliarde de lei. Liberalul a subliniat că aceasta este cea mai mare sumă investită din ultimii zece ani și că România e singurul stat UE în care investițiile au avut o contribuție pozitivă la dinamica Produsului Intern Brut, în primul semestru al acestui an. Cîțu pare să fie ceva mai optimist decât săptămâna trecută, când susținea că 2020 e un an pierdut din punct de vedere economic, iar decidenții trebuie să se concentreze de acum pe recuperarea economică, în 2021.

 

Florin Cîțu laudă volumul investițiilor din România în 2020

 

Ministrul Finanțelor, liberalul Florin Cîțu, a anunțat, marți, că valoarea investiţiilor înregistrate în România, în primele nouă luni ale acestui an, e de 30 de miliarde de lei. El a precizat că aceasta este cea mai mare sumă din ultimii zece ani.

„România este SINGURA țară din UE în care investițiile au avut o contribuție pozitivă la dinamica PIB în primul semestru al anului 2020.
30 de miliarde lei investiți în 9 luni de zile:
- cea mai mare sumă din ultimii 10 ani
- mai mult decât tot anul 2016 sau 2017.
Investițiile garantează revenirea economiei în 2020 și creștere economică puternică în 2021”
, a scris Florin Cîțu, pe Facebook.

Anterior, Cîțu vorbise despre confirmarea „scenariului de bază cu o revenire în V a economiei”. Asta după ce Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit la 11,9%, de la 12,3%, estimările privind contracţia Produsului Intern Brut (PIB) pe serie ajustată sezonier în trimestrul II din acest an, faţă de primul trimestru din 2020.

 

Florin Cîțu: Economia nu și-a revenit, 2020 e închis. În 2021 trebuie să recuperăm

 

Ministrului Finanțelor pare să-i fi revenit optimismul după ce, zilele trecute, afirma că 2020 este un an pierdut din punct de vedere economic, din cauza epidemiei de coronavirus, iar acum autoritățile se preocupă să asigure revenirea în 2021.Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

„E clar că economia nu și-a revenit. (...) 2020 este închis, nu mai avem ce face. Obiectivul meu e ca creșterea din 2021 să anuleze scăderea de anul acesta. La o scădere de 4%, să avem un plus de 4% în 2021. (...) 

Putem pleca la o prelungire a facilităților din prezent. Asta e prima variantă, dar există și variante mai soft. Vrem să vedem ce costuri au însemnat aceste nouă luni. Comisia Europeană a suspendat pactul pentru stabilitate și anul viitor. Eu aș merge pe prelungire, dar trebuie discutat și cu băncile”, a declarat Florin Cîțu, pe 8 octombrie.

În schimb, premierul Ludovic Orban a atras atenția asupra oportunităților acestei perioade și s-a arătat optimist că economia României își va reveni: „Putem moderniza România şi renaşte din această criză, precum legendara pasăre Phoenix”.

Guvernul deja pregătește prelungirea anumitor facilități fiscale și pe anul viitor, dat fiind că epidemia de coronavirus continuă să efecteze economia.

„Comisia Europeană a transmis statelor membre o nouă propunere de modificare şi prelungire a cadrului temporar. Asta înseamnă că măsurile pe care le-am luat în acest an, IMM Invest, cele pentru companii mari, toate schemele de garanţii, pot fi prelungite şi în 2021”, explica ministrul Finanțelor, tot pe 8 octombrie.
 

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   investitii in Romania,   criza economica,   redresare economica