Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Florin Cîţu: Prin rectificarea bugetară s-au alocat bani programelor menite să dezvolte economia / Despre datoria publică: Suntem departe de baremul pentru intrarea în Zona Euro

Florin Cîţu: Prin rectificarea bugetară s-au alocat bani programelor menite să dezvolte economia / Despre datoria publică: Suntem departe de baremul pentru intrarea în Zona Euro

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 15 Aug 2020, 12:26
Florin Cîţu: Prin rectificarea bugetară s-au alocat bani programelor menite să dezvolte economia / Despre datoria publică: Suntem departe de baremul pentru intrarea în Zona Euro Foto: Inquam Photos / George Călin Politică

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că prin rectificarea bugetară operată de Guvern au fost alocați bani programelor inițiate la începutul anului, care au ca obiectiv menţinerea locurilor de muncă, dezvoltarea economiei şi investiţiile. Liberalul a mai susținut că datoria publică a României va fluctua, dar va rămâne departe de baremul de 60% necesar pentru a intra în Zona Euro. Joi, Banca Naţională a României (BNR) anunțase că datoria externă totală a țării noastre a ajuns, la finele lunii iunie, la 111,45 miliarde euro.

 

Florin Cîțu explică unde s-au dus banii la rectificarea bugetară

 

Ministrul liberal al Finanțelor a explicat faptul că, prin rectificarea bugetară operată vineri de Guvern, au fost locate resurse suplimentare programelor inițiate la începutul anului, care au ca obiectiv păstrarea locurilor de muncă și dezvoltarea economiei. Executivul a adoptat rectificarea bugetară, prin Ordonanță de Urgență, după ce a avut cifrele privind execuția bugetară la șase luni. 

„De la ce pornim? O estimare a contracţiei economice în acest an cu 3,8% este o înrăutăţire a prognozei făcută în aprilie (...) Pe partea de venituri avem o scădere a veniturilor din economie de 7,8 miliarde de lei, iar pe partea de cheltuieli, influenţa este de 18 miliarde lei. Deficitul bugetar consolidat creşte de la 73,4 miliarde la 90,9 miliarde. (...) Pentru noi este foarte important să continuăm injecţia de lichididate în economie, pentru a menţine ritmul investiţiilor, de a păstra locurile de muncă şi profitabilitatea firmelor, în condiţii de criză globală”, a explicat ministrul de Finanțe.

Cîţu a mai precizat că „şi România a fost afectată de criză, dar într-o măsură mult mai mică, dacă ne uităm la ce se întâmplă la restul economiilor din UE”.

De altfel, anterior, premierul Ludovic Orban afirmase că deficitul bugetar al României va ajunge la 8,5 - 8,6%, dar tot va fi printre cele mai mici din Europa.

Florin Cîțu a insistat că rectificarea bugetară „vine să aloce resurse pentru programele aprobate în prima parte a anului, programe care au ca obiectiv menţinerea locurilor de muncă, creşterea economiei şi investiţiile”.

 Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

Ministrul Finanțelor, despre datoria publică a României: Suntem departe de baremul necesar pentru a intra în Zona Euro

 

Ministrul liberal al Finanțelor a mai explicat faptul că datoria publică a României va fluctua, dar suntem încă departe de baremul de 60% necesar pentru a intra în Zona Euro.

„România trebuie să respecte o datorie de publică de 60% pentru a intra în zona euro. Suntem departe de această cifră. 

Datoria publică va fluctua, sper ca în partea a doua a anului să avem o îmbunătăţire a dinamicii, dar costul finanţării a scăzut în fiecare lună pentru România, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Dobânzile au scăzut lună de la lună, a scăzut şi inflaţia”, a declarat Cîţu.

Banca Naţională a României a anunțat, joi, că datoria externă totală a României a ajuns, la finele lunii iunie, la 111,45 miliarde euro. Este o creștere cu 5,57 miliarde euro, față de sfârșitul lui decembrie 2019.

 

INS: Economia României s-a prăbuşit cu 12,3% în trimestrul II faţă de primul

 

Vineri, Institutul Național de Statistică a anunțat că Produsul Intern Brut în trimestrul II din 2020 a scăzut cu 12,3%, comparativ cu primul trimestru. Este cea mai mare scădere din ultimii 24 de ani.

De asemenea, PIB-ul în trimestrul II al acestui an a scăzut cu 10,5% față de aceeași perioadă din 2019.

Cele mai recente date ale INS mai arată că rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8% în luna iulie.
 

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   Guvernul Orban,   rectificare bugetara,   investitii,   locuri de munca