Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Florin Cîțu promite o „bombă” la audierea sa din Parlament: „Aflăm de ce PSD a amânat creșterea pensiilor de la 1 ianuarie pentru 1 septembrie atât în 2019, cât și în 2020”

Florin Cîțu promite o „bombă” la audierea sa din Parlament: „Aflăm de ce PSD a amânat creșterea pensiilor de la 1 ianuarie pentru 1 septembrie atât în 2019, cât și în 2020”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 16 Feb 2020, 19:12
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea Politică

Votul pentru învestitura Guvernului Orban II, care are șanse destul de mici să treacă, va avea loc în 24 februarie. Totuși, până atunci, miniștrii propuși de premierul desemnat Ludovic Orban pentru formarea noului cabinet vin la audieri, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, luni, marți și miercuri.

Deși jocul politic din Parlament nici nu a început încă, Florin Cîțu, propus pentru portofoliul pe care îl deținea și înainte ca Guvernul Orban să fie demis prin moțiune de cenzură, Finanțele Publice, promite o dezvăluire incendiară în cadrul audierilor de luni.

„Bomba din audierea mea de mâine.

Aflam de ce PSD a amânat creșterea pensiilor de la 1 ianuarie pentru 1 septembrie atât în 2019, cât și în 2020.

#RomaniiTrebuieSaStie”, a scris Florin Cîțu, pe Facebook, duminică seară.

 

Așadar, votul pentru învestitura Guvernului Orban II va avea loc în 24 februarie, dar are șanse mici să treacă, având în vedere că însuși PNL, formațiunea din care provine premierul desemnat, a anunțat că nu va valida numirea, astfel încât situația să fie împinsă spre dizolvarea Parlamentului. PSD, Pro România și ALDE au anunțat și ele că nu vor vota noul cabinet, în timp ce USR a anunțat că susține declanșarea anticipatelor, motiv pentru care este foarte probabil să respingă la rândul său propunerea de prim-ministru.

În 10 februraie, Ludovic Orban a cerut încrederea Parlamentului, cu aceeași listă de miniștri și cu un program de guvernare actualizat, din care au fost excluse angajamentele deja îndeplinite de PNL în cele trei luni de guvernare.

Potrivit articolului 85 din Constituția României, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

Mai departe, în articolul 89 din legea fundamentală, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată, cu mențiunea că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Citeşte mai multe despre:   Florin Citu,   PSD