Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Florin Roman (PNL) își retrage semnătura de pe proiectul PSD ce limitează accesul la informațiile publice: Am primit semnale că poate naște interpretări abuzive

Florin Roman (PNL) își retrage semnătura de pe proiectul PSD ce limitează accesul la informațiile publice: Am primit semnale că poate naște interpretări abuzive

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 16 Oct 2020, 13:40
Florin Roman (PNL) își retrage semnătura de pe proiectul PSD ce limitează accesul la informațiile publice: Am primit semnale că poate naște interpretări abuzive Politică

Florin Roman, liderul deputaților PNL, a anunțat, vineri, că-și retrage semnătura de pe proiectul inițiat de un parlamentar PSD, care limitează accesul la informațiile publice. El a precizat că a luat decizia după ce a primit informații că textul „poate naște interpretări abuzive”. 

Printre altele, inițiativa legislativă prevede că autoritățile pot refuza accesul la informații publice în cazul în care consideră că acestea au fost solicitate cu „rea-credință” sau dacă volumul datelor solicitate depășește 50 de pagini. Proiectul mai prevede că persoanele care cer datele trebuie să achite toate costurile aferente procesării informațiilor, iar fiecare autoritate își poate stabili propriile tarife.

 

Florin Roman susține că își retrage semnătura de pe proiectul de lege care limitează accesul la informațiile publice

 

Deputatul PNL Florin Roman a anunțat că a depus o solicitare în scris de retragere a semnăturii sale de pe proiectul de lege inițiat de deputata PSD Eliza Mădălina Peța Ștefănescu, care viza modificarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.

„Am primit semnale de la oameni de bună credință, că în forma propusă de inițiator poate naște interpretări abuzive și din acest motiv nu am dorit să las nici un fel de interpretare. Nu doar că am retras, dar nici nu vom vota proiectul, din motivele expuse mai sus.

Ca fost jurnalist sunt un adept al liberului acces la informații de interes public. Cât despre partea politică, înțeleg că orice dezbatere în perioada campaniei electorale nu este posibilă, totul fiind țintit pe atacuri, fără legătură cu subiectul", a scris Florin Roman, pe Facebook.

 

Ce prevede proiectul de lege pe care și-a pus semnătura deputatul PNL Florin Roman

 Mircea Badea şi-a arătat WhatsApp-ul la televizor, iar oamenii N-AU PUTUT CREDE când au văzut ce are în conversaţii

Cinci parlamentari social-democrați și liberalul Florin Roman au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea Legii 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. 

Printre altele, proiectul prevede că autoritățile pot refuza accesul la informații în cazul în care consideră că acestea au fost solicitate cu „rea-credință”: „Autoritatea sau instituția publică are dreptul să refuze motivat comunicarea informațiilor solicitate în condițiile în care aceste informații sunt solicitate cu rea-credință”.

Textul mai prevede că informațiile care fac trimitere la contracte publice nu pot fi oferite pentru a nu pune „în pericol activitatea unor firme”.
Inițiatorii au mai propus ca persoanele care solicită informații de interes public să plătească toate costurile aferente procesării respectivelor informații. Proiectul dă dreptul fiecărei autorități să-și stabilească propriile tarife.

„Dacă volumul informațiilor solicitate depășește 50 de pagini, autoritatea poate refuza transmiterea acestora”, se mai arată în proiect.
 

Citeşte mai multe despre:   Florin Roman,   PNL,   PSD,   legea 544/2001,   acces informatii publice