Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Gabriela Firea: Renunț la vinieta antipoluare (VIDEO)

Gabriela Firea: Renunț la vinieta antipoluare (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 25 Feb 2020, 10:24
Politică

Primarul general, Gabriela Firea, a anunțat că renunță la vinieta antipoluare, pentru că vrea să-i asculte pe bucureșteni. „Noi, ca autoritate, ne-am pregătit, dar probabil ar fi fost nevoie de o perioadă mai lungă de acomodare”, a precizat ea.

„Nu înseamnă că abandona lupta. Ne vom intensifica presiunea legitimă asupra Guvernului pentru finalizarea centurii ocolitoare a Capitalei”, a mai spus Firea, care s-a referit inclusiv la eventuale proteste ce ar putea avea loc.

Vinieta Oxigen a intrat în vigoare în Bucureşti de la 1 ianuarie, iar din martie urmau să se aplice amenzile pentru cei care nu îndeplineau condiţiile. Autoturismele a căror normă de poluare este Non euro, Euro 1 şi Euro 2 urmau să fie interzise complet în zona centrală a Bucureştiului, iar acestea mai puteau circula pe restul arterelor doar dacă șoferii îşi vor achiziţionau vinieta Oxigen.  Autoturismele cu motorizare Euro3 şi Euro4 puteau circula prin centrul Capitalei doar în urma achiziţionării vinietei. Cei care nu aveau să fie afectaţi de restricţii urmau să fie şoferii maşinilor Hibrid, Electrice, Euro5 şi Euro6, dar și motocicletele.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

„Am primit peste 6000 de mail-uri, zeci de mii de mesaje, am primit peste 1600 de petiții, în majoritatea acestora oamenii nefiind de acord cu restricțiile de trafic și impunerea taxei Oxygen. Avem o rată de respingere de 90% a măsurii, din mesajele primite.

Sunt primar general şi pentru cei care m-au votat şi pentru cei care nu m-au votat. Sunt de acord cu cei care spun, chiar dacă au fost în minoritate de această dată, că nu mai putem continua aşa. În Bucureşti, ca în toate oraşele mari, există poluare. Nu atât de exagerată precum s-a insinuat politic la începutul anului. Ţările care au câştigat pariul cu poluarea au realizat un parteneriat între autoritatea centrală şi cea locală, dar şi cu cetăţenii. Poluarea nu este doar răspunderea primarului, ci a noastră, a tuturor. Vrem mai multe maşini în trafic? Se pare că da! Vrem să minţim în domeniul poluării? Se pare că da!

Prin efectul legii sunt primar general atât pentru cei care m-au votat, dar pentru cei care nu m-au votat. Voi fi primar general și după luna iunie, dacă trec cu bine peste scrutinul electoral.

Acest ”scrutin”, cum i-am spus eu, a relevat un lucru foarte clar: cetățenii resping ideea de restricție. Aceasta este concluzia!

Să vă anunț și decizia: decizia se va transforma într-o hotărâre de Consiliu General, în luna martie, și decizia, chiar dacă o iau cu sufletul neîmpăcat, va fi să renunț la vinieta Oxigen. Voi veni în fața Consiliului General cu un proiect de anulare a proiectului de anul trecut”, a explicat Gabriela Firea.

Citeşte mai multe despre:   Gabriela Firea,   Stiri Bucuresti