Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Guvernul vrea să modifice prin OUG Legea referendumului: Cvorumul de prezență ar urma să fie mărit, Iohannis ar avea interzis să cheme alegătorii să voteze ''DA''

Guvernul vrea să modifice prin OUG Legea referendumului: Cvorumul de prezență ar urma să fie mărit, Iohannis ar avea interzis să cheme alegătorii să voteze ''DA''

Un articol de: Redacția B1.ro - 26 Apr 2019, 17:57
Guvernul vrea să modifice prin OUG Legea referendumului: Cvorumul de prezență ar urma să fie mărit, Iohannis ar avea interzis să cheme alegătorii să voteze ''DA'' Foto: Inquam Photos / George Calin Politică

Guvernul a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență de modificare a Legii referendumului, care prevede că autoritățile publice nu se pot pronunța, în timpul campaniei electorale, pro sau contra referendumului. Asta înseamnă că nici președintele României nu va mai avea voie să vorbească despre tema în cauză. Pragul electoral care să ducă la validarea referendumului ar urma să fie mărit. 

Proiectul de OUG a fost postat pe site-ul Autorității Electorale Permanente, notează HotNews.

Documentul poate fi citit AICI.

Partidele pot face campanie pentru referendum.

Președintelui care, potrivit Constituției, este autoritate publică îi e interzis să pronunțe în favoarea problemei supuse referendumului. În caz contrar, poate fi amendat cu sume între 10.000 și 50.000 de lei, prevede Ordonanța citată de HotNews. 

Potrivit proiectului, procentul de 30% de prezență necesar pentru validarea referendumului se calculează raportat la numărul alegătorilor din registrul electoral și nu la cel din listele electorale permanente. Numărul alegătorilor din registru este mai mare cu aproape 600.000 față de cel din liste. 

Totul în contextul în care, joi, președintele Klaus Iohannis a anunțat, prin intermediul purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, întrebările de la referendumul pe Justiție, ce va avea loc pe 26 mai, în aceeași zi cu desfășurarea alegerilor europarlamentare:

”1 - Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
2 - Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanțelor de Urgență în domeniul infacțiunilor, pedepselor și organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca Ordonanțele de Urgență la CCR?”

Românii sunt chemați la vot să răspundă cu „Da” sau „Nu”.

Citeşte mai multe despre:   Guvern,   AEP,   Klaus Iohannis