Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Guvernul a adoptat OUG privind RO-ALERT. M.A.I.: În termen de un an, în România nu vor mai putea fi comercializate telefoane mobile care nu pot recepționa aceste mesaje

Guvernul a adoptat OUG privind RO-ALERT. M.A.I.: În termen de un an, în România nu vor mai putea fi comercializate telefoane mobile care nu pot recepționa aceste mesaje

Un articol de: Redacția B1.ro - 25 Iun 2019, 19:07
Guvernul a adoptat OUG privind RO-ALERT. M.A.I.: În termen de un an, în România nu vor mai putea fi comercializate telefoane mobile care nu pot recepționa aceste mesaje Foto: ro-alert.ro Politică

Guvernul a adoptat marți Ordonanța de Urgență privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”. În termen de un an de la intrarea în vigoare a OUG, în România nu vor mai putea fi comercializate telefoane mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice, a anunțat Ministerul de Interne, printr-un comunicat.

”Mesajele transmise sunt de interes public, gratuite și conțin recomandări pentru adoptarea unor măsuri de autoprotecție de către persoanele aflate în zona vizată de manifestarea unei situații de urgență, în funcție de natura acesteia, fiind prioritare față de traficul de voce și date al utilizatorilor.

Raza de acoperire poate fi întreg teritoriul țării sau zonal, în funcție de aria teritorială aflată sub incidența acestor avertizări. 

Furnizorii rețelelor publice mobile de comunicații electronice au obligația de a asigura distribuirea mesajelor, în toate tehnologiile mobile de acces disponibile, indiferent de formă și conținut, fără a modifica/altera conținutul acestora. Nu se vor percepe tarife sau alte sume de bani, indiferent de titlu, pentru transmiterea mesajelor RO-ALERT”, a transmis MAI, printr-un comunicat.

Ministerul mai precizează că primirea mesajelor prin RO-ALERT nu presupune introducerea numerelor de telefon într-o bază de date. 

”În termen de un an de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”, pe teritoriul României nu vor mai putea fi comercializate telefoane mobile, care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice”, se mai arată în comunicatul Ministerului de Interne.

Sistemul este operat de Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și inspectoratele pentru situații de urgență subordonate.

”Prin transmiterea de mesaje de avertizare care sunt recepționate individual, pe telefonul mobil, Sistemul RO-ALERT creează posibilitatea pentru fiecare persoană să-și ia măsuri de autoprotecție, ceea ce diminuează sau chiar înlătură riscul producerii de evenimente grave.

Sfaturi și recomandări despre modul de reacție și măsurile de autoprotecție care pot fi luate în timpul unei situații de urgență sunt disponibile pe Aplicația DSU, care poate fi descărcată gratuit pe AppStore și Google Play”, mai arată MAI.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Citeşte mai multe despre:   Guvern,   Ministerul de Interne