Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Guvern: Toţi cetăţenii români au drept de vot şi trebuie incluşi în calculele privind cvorumul

Guvern: Toţi cetăţenii români au drept de vot şi trebuie incluşi în calculele privind cvorumul

Un articol de: - 03 Aug 2012, 15:33
Guvern: Toţi cetăţenii români au drept de vot şi trebuie incluşi în calculele privind cvorumul Foto: gazeta-afacerilor.ro Politică

Toţi cetăţenii români au drept de vot şi trebuie incluşi în calculele privind cvorumul, alături de cei din listele electorale permanente, Curtea Constituţională fiind cea care va decide cu privire la acest lucru, a anunțat Guvernul într-un comunicat emis vineri, în care face precizări privind situația cetățenilor cu drept de vot din străinătate.

În documentul citat, Guvernul arată că articolul 26, alineatul 2 din Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului precizează că listele electorale permanente din România, cele actualizate de primari, se întocmesc pe localităţi şi cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite.

Aceste liste se referă la cetăţenii români, cu domiciliul în România.

Prin această verificare a listelor electorale din România, nimeni nu a restrâns şi nu intenţionează să restrângă dreptul de vot al vreunui cetăţean român, fie că se află în ţară, fie în străinătate. Această discuţie nu este despre dreptul la vot. Cetăţenii români care au domiciliul în străinătate au în continuare drept de vot, doar că nu pot fi trecuţi pe listele electorale permanente din România", se arată în comunicat.

Executivul adaugă că există o altă zonă legală care se referă la cetăţenii români, cu drept de vot, dar care au domiciliul în afara ţării, reglementările legate de listele electorale permanente şi de cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării regăsindu-se în Capitolul 4 al Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Astfel, toţi cetăţenii români cu drept de vot, indiferent că sunt în ţară sau în străinătate, ar trebui înscrişi în Registrul electoral.

Documentul citat mai arată că articolul 22, alineatul 3 al legii spune că Autoritatea Electorală Permanentă întocmeşte, păstrează şi actualizează în permanenţă, până la data de 31 martie a fiecarui an, Registrul electoral, dar că acest registru nu a fost realizat de fosta guvernare, acest lucru fiind "una din cauzele" pentru care s-a creat actuala confuzie.

Cine nu se află pe listele electorale nu înseamnă ca nu are drept de vot. Clarificarea acestei situaţii este necesară pentru a răspunde solicitărilor primite din partea Curţii Constituţionale din România. Din punctul de vedere al Guvernului, în conformitate cu legea, toţi cetăţenii români au drept de vot şi trebuie incluşi în calculele privind cvorumul, alături de cei din listele electorale permanente, Curtea Constituţională fiind cea care va decide cu privire la acest lucru", se mai afirmă în comunicat.

 

Citeşte mai multe despre:   Guvernul Romaniei,   Victor Ponta,   cvorum,   referendum,   liste electorale