Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Guvernul a decis: Militarii vor primi diurne de până la 140 de euro pe zi

Guvernul a decis: Militarii vor primi diurne de până la 140 de euro pe zi

Un articol de: Redacția B1.ro - 20 Ian 2020, 19:52
Sursă foto: MapN Politică

Guvernul a adoptat în ședința de luni o hotărâre prin care se stabilește creșterea cuantumului diurnelor pentru personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii în afara țării, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării. 

Concret, ofițerii vor beneficia de o diurnă de 140 de euro/zi/persoană; maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară vor primi 130 de euro/zi/persoană; iar celelalte categorii de personal vor primi 120 de euro/zi/persoană. Este vorba despre personalul care participă la misiuni de apărare colectivă, de răspuns la crize și misiuni de pace. 

În privința militarilor care iau parte la misiuni cu caracter umanitar, MApN anunță că ofițerii vor primi 70 de euro/zi/persoană; maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 65 de euro/zi/persoană; iar alte categorii de personal – 60 de euro/zi/persoană.

Hotărârea a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern

Redăm, mai jos, comunicatul de presă al MApN: 

Guvernul României a adoptat în ședința de guvern de luni, 20 ianuarie, Hotărârea de Guvern care stabilește creșterea cuantumului diurnelor pentru  personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, ca urmare a asumării acestei măsuri de premierul României, Ludovic Orban, și de ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la începutul mandatului.

În acest mod se vor pune în practică prevederile art. 26 din Legea nr. 121/2011 și se va asigura un tratament echitabil în acordarea drepturilor reglementate în proiect pentru toate categoriile de personal din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, care participă la aceleași tipuri de misiuni și operații sau la unele similare, în afara teritoriului statului român.

Aplicarea actului normativ nu necesită alocarea unor sume suplimentare, fondurile încadrându-se în limitele aprobate anual prin bugetele instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Conform noii HG, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - c) din Legea nr. 121/2011 (misiuni de apărare colectivă, de răspuns la crize și misiuni de pace) privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu completările ulterioare, denumit în continuare personal, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:

a) ofițerii – 140 de euro/zi/persoană;

b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 130 de euro/zi/persoană

c) alte categorii de personal – 120 de euro/zi/persoană.

Totodată, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 121/2011 (misiuni cu caracter umanitar), cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:

a) ofițerii – 70 de euro/zi/persoană;

b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 65 de euro/zi/persoană;

c) alte categorii de personal – 60 de euro/zi/persoană.

* * *

Anterior adoptării acestei Hotărâri de Guvern, cuantumurile diurnei în valută de care beneficia personalul român în temeiul HG nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar (diurnă de categoria I), cu modificările și completările ulterioare, erau mai mari decât cele ale personalului militar și civil participant la misiunile şi operaţiile în afara teritoriului statului român. Astfel, în Afganistan, potrivit HG nr. 518/1995, diurna de categoria I pentru personalul român este în sumă de 120 USD/zi, în timp ce un soldat primește, în prezent, 35 EUR/zi, iar un ofițer 45 EUR/zi, cu posibilitatea majorării acesteia cu 100%, conform Hotărârii Guvernului nr. 1086/2004.

Adoptarea Hotărârii de Guvern de astăzi a ținut cont și de faptul că, în ultima perioadă, contextul de securitate din teatrele de operații în care desfășoară misiuni personalul român s-a modificat semnificativ, riscurile la care sunt supuși aceștia crescând.

Citeşte mai multe despre:   mapn,   Guvern