Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Guvernul atacă la CCR proiectul pentru respingerea OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor. Dacă ar fi promulgat de președinte, alocațiile ar trebui dublate (VIDEO)

Guvernul atacă la CCR proiectul pentru respingerea OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor. Dacă ar fi promulgat de președinte, alocațiile ar trebui dublate (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 09 Sep 2020, 10:22
Guvernul atacă la CCR proiectul pentru respingerea OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor. Dacă ar fi promulgat de președinte, alocațiile ar trebui dublate (VIDEO) Foto: Inquam Photos / George Călin Politică

Guvernul Orban sesizează, miercuri, Curtea Constituțională cu privire la proiectul de lege privind respingerea Ordonanței de urgență pentru majorarea etapizată a alocațiilor de stat pentru copii, potrivit B1 TV. Dacă proiectul ar fi fost promulgat și ar fi intrat în vigoare, alocațiile ar fi trebuit dublate.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.


 

Guvernul atacă la CCR proiectul pentru respingerea OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor


 

Pentru că nu există fonduri suficiente, Guvernul intenționează să atace la Curtea Constituțională proiectul de lege privind respingerea OUG care prevede majorarea etapizată a alocațiilor. În caz contrar, ar însemna că alocațiile trebuie să fie dublate, iar premierul Ludovic Orban spunea că nu există resursele bugetare necesare pentru un astfel de demers. Mai mult decât atât, prim-ministrul cataloga mișcarea social-democraților din Parlament drept una populistă.

Parlamentul a respins, la jumătatea lunii august, OUG a Guvernului Orban privind majorarea etapizată a alocației de stat pentru copii, care, în esență, prevedea o majorare cu 20% de la 1 august. Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani ar fi urmat să primească 185 de lei, iar cei mai mici de 2 ani și cei cu dizabilități – 369 de lei. De asemenea, cabinetul liberal prevăzuse alte patru creşteri, cu câte 20%, pentru anii 2021 şi 2022. Pentru anul 2023 se preconiza continuarea procesului de majorare a alocaţiei de stat cu rata medie a inflaţiei anuale. 
 

Dacă proiectul de respingere ar fi promulgat de președinte, alocațiile ar trebui dublate


 

Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în luna ianuarie 2020, dar ulterior Guvernul Orban a adoptat o Ordonanță de urgență prin care dublarea alocațiilor pentru copii a fost amânată până la 1 august. Legea inițiată de PSD prevede că alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Judecătorii CCR au stabilit, în 15 iulie, că este constituțional proiectul de lege pentru respingerea OUG privind amânarea dublării alocațiilor până la 1 august, care, în debutul lunii iunie, fusese adoptat de Camera Deputaților, în rol decizional.

„Am luat decizia de a crește etapizat alocațiile, de a dubla, dar etapizat, în funcție de capacitatea bugetului de a face față acestei noi cheltuieli. În populismul caracteristic, PSD a respins aceasta soluție rațională. Ne vom apăra punctul de vedere. Cu siguranță pregătim argumentele pentru a sesiza la Curtea Constituțională”, declara premierul Ludovic Orban, în a doua parte a lunii august, când anunța că Guvernul va ataca la CCR proiectul pentru respingerea OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor.

ULTIMA ORĂ! Nicușor Dan îşi începe mandatul în FORȚĂ! Iată primii doi oameni pe care-i DĂ AFARĂ!

Citeşte mai multe despre:   alocatii copii