Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Guvernul îşi angajează răspunderea pe Dialogul Social şi pe Legea salarizării profesorilor

Guvernul îşi angajează răspunderea pe Dialogul Social şi pe Legea salarizării profesorilor

Un articol de: B1 TV - 18 Apr 2011, 10:51
Guvernul îşi angajează răspunderea pe Dialogul Social şi pe Legea salarizării profesorilor Foto: B1 TV Politică

Guvernul îşi angajează, luni, răspunderea pentru Legea plafonării salariilor profesorilor şi pe cea a Dialogului Social.

Şeful guvernului va analiza amendatementele depuse de parlamentari la cele două proiecte, într-o şedinţă extraordinară, care are loc la ora 11:00, urmând ca la 16:00 să ceară girul senatorilor senatorilor şi deputaţilor, în plenul reunit al Parlamentului.

Cele două proiecte de lege au dat naştere la discuţii aprinse între opoziţie şi membri guvernului. Sindicaliştii din executiv spun că Guvernul nu poate plafona salariile din educaţie, pentru că profesorii au câştigat în instanţă majorarea salariilor cu 50%.

Codul Dialogului Social nu este nici el văzut cu ochi buni, pentru că, spun sindicatele, nu le-au fost acceptate propunerile.

Legea privind salariile profesorilor prevede plata uniformă a cadrului didactic, iar premierul Emil boc a precizat că actul normativ nu plafonează salariile profesorilor, ci doar eşalonează plata drepturilor pentru anul 2012, fiind afectaţi de aceasta doar profesorii care s-au reîncadrat cu salarii majorate cu 50%, adica aproximativ 5% din cazuri.

Cât priveşte Codul Social, Ioan Botiş a susţinut că noul Dialog Social, pe care guvernul îşi va asuma răspunderea, va însemna o scădere a puterii sindicatelor de la nivel naţional.

Opoziţia a anunţat că nu va participa la plenul reunit şi nici nu va depune moţiune de cenzură, deoarece considera procedura asumării, în special cea privind salariile profesorilor, ilegală şi neconstituţională.

De altfel, USL va sesiza Curtea Constituţională, iar preşedintele PSD, Victor Ponta, a ameninţat că va depune plângere împotriva lui Emil Boc şi Traian Băsescu, dacă legea va fi adoptată, iar apoi promulgată.

Este pentru a 7-a oara cand Guvernul Boc apelează la procedura asumării răspunderii pentru a trece prin Parlament unul sau mai multe proiecte de lege. Cabinetul Boc şi-a asumat pentru prima dată răspunderea asupra unor proiecte de lege, pe 22 iunie 2009 (proiectele Codului civil şi Codului penal).

Legi asumate în Parlament

Citeşte mai multe despre:   Parlamentul Romaniei,   Guvernul Romaniei