Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Guvernul Orban a aprobat creşterea plafonului de garanţii pentru programul IMM Invest la 20 de miliarde de lei

Guvernul Orban a aprobat creşterea plafonului de garanţii pentru programul IMM Invest la 20 de miliarde de lei

Un articol de: Vladimir Ionescu - 14 Aug 2020, 23:27
Guvernul Orban a aprobat creşterea plafonului de garanţii pentru programul IMM Invest la 20 de miliarde de lei Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Politică

Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, a anunțat că Guvernul Orban a aprobat, în ședința de vineri, creşterea plafonului de garanţii pentru programul IMM Invest de la 15 miliarde de lei, la 20 de miliarde de lei.
 

Guvernul Orban a aprobat creşterea plafonului de garanţii pentru programul IMM Invest la 20 de miliarde de lei


 

„A fost adoptat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea programului IMM Invest. Aşa cum a anunţat mai devreme ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, plafonul de garanţii pentru programul IMM Invest a fost majorat de la 15 miliarde de lei la 20 de miliarde de lei ca urmare a cererii foarte mari din partea companiilor şi, deopotrivă, din parte băncilor de implicare în acest program. Astfel, companiile, IMM-urile, vor putea accesa credite pentru capital de lucru şi pentru investiţii într-un plafon de garanţii de 20 de miliarde de lei", a declarat Ionel Dancă, potrivit Agerpres.

Alte modificări aduse programului IMM Invest, în contextul notificării Comisiei Europene, vizează perioada ajutorului de stat oferit în cadrul acestui program, în ceea ce priveşte subvenţionarea dobânzii.

„Aşa cum bine se ştie, aceste credite beneficiază de garanţia statului în proporţie de până la 90% şi de dobândă subvenţionată de 100%, cu alte cuvinte dobândă zero pentru aceste credite până la sfârşitul anului. După notificarea Comisiei Europene, a fost modificată această perioadă pentru care se acordă acest ajutor de stat, astfel încât perioada a fost stabilită la 8 luni de zile pentru creditele semnate în cadrul acestui program, de la data semnării, pentru a repara, pentru a evita o distribuţie inechitabilă între cei care au reuşit să acceseze un credit mai devreme decât ceilalţi. Practic, după această modificare, orice companie care intră în program şi beneficiază de garanţii de stat pentru accesarea unui credit va avea dobânda subvenţionată pentru o perioadă de 8 luni de zile pentru a elimina eventuale discriminări între beneficiarii acestui program”, a adăugat Ionel Dancă.
 

Tot vineri, Guvernul a abrobat prelungirea starea de alertă


 

În aceeași ședință de Guvern, cabinetul liberal a adoptat hotărârea pentru prelungirea stării de alertă, începând din 16 august.

„Începând cu data de 16 august 2020 se prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de 2 / 12 COVID-19, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare, prelungită prin Hotărârea Guvernului nr. 476/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, și prin Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în Hotărârea de Guvern nr. 668 din 14 august 2020.

Citeşte mai multe despre:   IMM Invest,   Ionel Danca