Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Brexit cu final deschis. Guvernul Boris Johnson insistă că Marea Britanie iese din UE în 31 octombrie, după ce premierul s-a strecurat printr-o portiță legislativă

Brexit cu final deschis. Guvernul Boris Johnson insistă că Marea Britanie iese din UE în 31 octombrie, după ce premierul s-a strecurat printr-o portiță legislativă

Un articol de: Vladimir Ionescu - 20 Oct 2019, 17:53
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Xinhua Politică

Guvernul Regatului Unit a insistat, duminică, că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în 31 octombrie, în ciuda scrisorii pe care premierul Boris Johnson a trimis-o, fiind forțat de Parlament, la Bruxelles, cerând amânarea Brexitului, relatează Reuters.

Scena politică britanică a flirtat cu două opțiuni în ultima săptămână. Prima posibilitate a fost aceea de a ieși în 31 octombrie, cu „acordul de divorț” pe care premierul Boris Johnson l-a convenit cu liderii statelor UE la summitul Consiliului European de joi. Ei, bine, a doua posibilitate s-a ivit odată cu votul istoric al Parlamentului britanic de sâmbătă, când eurodeputații au ales să nu voteze acordul, ci să amâne această procedură până după implementarea legislației de tranziție, obligându-l indirect pe Boris Johnson să ceară o amânare a Brexitului până în 31 ianuarie. (Detalii AICI)

După cum i-a cerut legea, premierul Regatului Unit a trimis o scrisoare nesemnată la Bruxelles, prin a cerut amânarea Brexitului, dar solicitarea a fost urmată de un document similar, semnat de această dată, prin care a precizat că, în opinia sa, prelungirea ieșirii este o greșeală. (Detalii AICI)

„Vom ieși (n.r. - din UE) în 31 octombrie. Avem toate mijloacele și abilitatea să o facem. Acea scrisoare (n.r. - cea nesemnată) a fost trimisă doar pentru că Parlamentul a cerut ca acest lucru să se întâmple... dar Parlamentul nu-l poate face pe premier să se răzgândească, Parlamentul nu poate știrbi politica Guvernului și hotărârea sa”, a afirmat Michael Gove, ministrul însărcinat cu pregătirile pentru un Brexit dezordonat.

Concret, prima scrisoare trimisă de Boris Johnson, cea nesemnată, a ajuns la Bruxelles doar pentru a fi îndeplinită formalitatea din „Legea Benn”, care presupune că Marea Britanie nu poate părăsi UE fără un acord - în acest moment nu există un acord ratificat, pentru că, sâmbătă, Camera Comunelor a decis să amâne votul până după implementarea legislației de tranziție.

Prin a doua scrisoare, Boris Johnson a explicat că nu dorește o ieșire. Documentul notează că Downing Street va face toate eforturile pentru ca acordul convenit cu Bruxellesul să treacă de Camera Comunelor și să devină lege, precum și că este încrezător că acest lucru se va întâmpla până în 31 octombrie.

Citeşte mai multe despre:   Regatul Unit
 
Loading...