Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Încalcă termoscanarea drepturile cetățenilor români? Ce spune Constituția României

Încalcă termoscanarea drepturile cetățenilor români? Ce spune Constituția României

Un articol de: Catinca Giosanu - 22 Mai 2020, 15:35
Încalcă termoscanarea drepturile cetățenilor români? Ce spune Constituția României Foto: Inquam Photos/Octav Ganea Politică

Este sau nu legală termoscanarea înainte de facilitarea accesului în spațiile închise?

Reamintim faptul că miercuri a fost provocat un scandal de proporții chiar la intrarea unui hipermarket din sectorul 5 al Capitalei, după ce mai multe persoane au refuzat să li se ia termeratura. În momentul în care agentul de pază al magazinului s-a îndreptat către oamenii cu pricina, aceștia au devenit recalcitranți, fiind nevoie de intervenția forțelor de ordine. Ulterior, persoanele care au perturbat liniștea publică au fost conduse la secția de poliție, unde au primit o amendă în valoare de 2000 lei.

Ulterior, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a simțit nevoia să transmită un mesaj românilor, în special, celor care se tem pentru siguranța lor. 

„Termoscanarea e făcută de la distanță, nu-ți ia datele, nu-ți ia CNP-ul de pe frunte, îți ia temperatura, nu-ți face absolut nimic. Dacă e la un nivel înalt temperatura, îți recomandă să mergi la medic. Nu văd nicio problemă de legalitate, este mai mult vorba despre protecția celor care sunt într-un spațiu. Și acum, când am venit aici, pompierul m-a oprit și mi-a luat temperatura și sunt convins că a luat temperatura și celorlalți. Nu este nimic rău în acest lucru”, a spus Raed Arafat.

De asemenea, Arafat a spus că nu există nicio problemă de legalitate.

 

Termoscanarea în timpul stării de alertă

 

Odată cu ridicarea stării de urgență, a fost instituită starea de alertă.

Un Ordin comun al ministerului Sănătății și ministerului Afacerilor Interne din data de 15 mai 2020 arată care sunt noile reguli care se aplică în perioada stării de alertă, prin care se numără măsurarea temperaturii și purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise.

Conform ordinului comun, pe lângă termoscanare, triajul epidemiologic include și ”observarea semnelor și simptomelor respiratorii, de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare general modificată”, ceea ce înseamnă că nu se va permite accesul dacă se constată prezența oricăreia dintre aceste simptome respiratorii. 

Indiferent că este vorba de procurarea hranei, de exercitarea profesiei, de rezolvarea anumitor chestiuni admnistrative sau legale ce nu pot fi amânate, accesul oricărui cetățean în clădirile publice este condiționat de măsurarea temperaturii.

 

Ce spune Constituția României

 

Constituţia României nu vorbeşte, firesc de altfel, despre termoscanare, dar specifică negru pe alb că autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată, iar persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.

Constituția României garantează:

- dreptul la integritate fizică și psihică ale persoanei și faptul că nimeni nu poate fi supus torturii și niciunui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant (Art. 22 alin. 1 si 2); 

- ocrotirea vieții intime, familiale și private (art. 26, alin, 1).

Totuşi, tot constituţională este şi instituirea stării de urgenţă şi alertă, autorităţile având prerogrative de a gestiona eficient o situaţie de acest tip.

„M-am uitat foarte atent în aceste zile în legislația cu privire la sănătate, la drepturile pacientului și constat că mulți vorbesc, dar puțini cunosc. În legislația cu privire la sănătate se prevede în mod clar ce este intervenție medicală și în ce unități se desfășoară aceasta. Nu are nicio legătură cu operațiunea de măsurare a temperaturii care se practică în unele supermarketuri sau în instituțiile publice. Așadar, avem o lege pe care cu toții trebuie să o respectăm. Este o lege care obligă angajatorii să măsoare temperatura angajaților în momentul intrării în unitate ca un mijloc de prevenire. Nu stă nimeni să stabilească dacă ești bolnav sau nu, dacă suferi de covid sau ai o simplă febră, sau dacă doamnele sunt într-o anumită perioadă a lunii. Pur și simplu este o măsură de precauție, prevăzută în lege, care trebuie respectată atât timp cât este în vigoare. Distanțarea socială este o soluție, spălarea pe mâini este o altă soluție, purtarea măștii încă una și, mai nou, termoscanarea.

Vă asigur ca jurist că nu este nicio încălcare a vreunui drept al omului. Din contră, cred că noi ceilalți avem dreptul să pretindem să fim protejați și a ni se respecta sănătatea”, a declarat judecătorul Cristi Danileț.

 

Avertismentul reprezentantului OMS

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că măsurarea temperaturii trebuia luată abia după ce se făcea o campanie de informare şi poate că, la acest capital, România a fost relativ deficitară, campaniile de informare faţă de termoscanare fiind făcute mai ales după ce măsura a fost deja implementată.

În ultima vreme, pe rețelele de socializare au circulat ”informații false” potrivit cărora, aparatele folosite pentru termoscanare ar lua datele oamenilor sau ”codul numeric personal de pe frunte”. Mai mult, unii oameni sunt de părere că aparatul îi fotografiază și că le-ar pune sănătatea în pericol. Toate acestea fac parte dintr-o campanie de Fake News menită a discredita statul de drept, ea întâlnindu-se nu doar în România, ci şi în majoritatea statelor occidentale.

Citeşte mai multe despre:   Constituția României