Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Întâlnire oficială româno-maghiară pe tema Valea Uzului. MApN îl acuză pe reprezentantul Ungariei că a denaturat discuțiile

Întâlnire oficială româno-maghiară pe tema Valea Uzului. MApN îl acuză pe reprezentantul Ungariei că a denaturat discuțiile

Un articol de: Vladimir Ionescu - 28 Iun 2019, 16:29
Întâlnire oficială româno-maghiară pe tema Valea Uzului. MApN îl acuză pe reprezentantul Ungariei că a denaturat discuțiile Politică

Ministerul  Apărării Naționale constată cu regret că reprezentantul Institutului și Muzeului Militar din Ungaria a denaturat discuțiile referitoare la Cimitirul internațional al eroilor din Valea Uzului, arată comunicatul instituției. 

OANA ROMAN, PE FELIE CU CĂTĂLIN BOTEZATU! NU SE MAI ASCUND! IMAGINILE I-AU DAT DE GOL (FOTO)

„Referitor la întâlnirea de lucru de miercuri, 26 iunie, de la București, organizată la nivel de experţi între reprezentanţii părţii române şi cei ai părţii ungare pentru analizarea aspectelor de interes comun în domeniul mormintelor şi operelor comemorative de război, partea română constată cu regret denaturarea discuțiilor de către reprezentantul Institutului și Muzeului Militar din Ungaria, pe marginea situației Cimitirului internațional al eroilor din Valea Uzului”, arată textul trimis de MApN.

TRUPUL LUI VIOREL LIS VA FI INCINERAT! IMAGINI DE COȘMAR! OANA ȘI-A SMULS PĂRUL DE DURERE (GALERIE FOTO)

Declarația lansată de MApN vine să facă lumină, după ce presa din Ungaria a relatat că, în urma discuțiilor oficiale purtatea cu partea maghiară, pentru partea română a devenit clar că sub crucile de beton amplasate de Primăria Dărmănești se găsesc mormintele unor soldați maghiari.

DOLIU LA PRO TV! ANUNȚ ȘOC DESPRE PAVEL BARTOŞ! DIN PĂCATE, ACUM TOTUL SE CONFIRMĂ!IMAGINI DE LA LOCUL TRAGEDIEI (GALERIE FOTO)

„În cadrul discuțiilor, partea ungară și-a argumentat poziția prin raportare exclusiv la o schiță din anul 1917, a unui alt cimitir, care a fost extins în anul 1926, de Societatea Cultul Eroilor care funcționa la acea vreme în statul român și, ulterior, în anul 1944, prin reînhumarea unor eroi de diferite naționalități căzuți în luptele purtate în împrejurimi în contextul Primului și celui de Al Doilea Război Mondial”, mai arată comunicatul MApN.

În acest context, partea română a precizat că le-a prezentat omologilor maghiari dovezi arhivistice incontestabile, care arată caracterul multinațional al Cimitirului Valea Uzului, fiind respinse astfel orice alegații privind o așa-zisă profanare de către autoritățile locale din Dărmănești a vreunei parcele unde ar fi fost înhumați soldați austro-ungari.

„În egală măsură, partea română a respins ca inacceptabilă propunerea părții ungare de a realiza o expertiză tehnică exclusiv la parcela unde au fost montate recent crucile din beton, arătând că are în vedere organizarea unor inspecții tehnice la nivelul întregului Cimitir internațional, cu participarea reprezentanților tuturor statelor ai căror eroi se odihnesc în acest cimitir, inclusiv Ungaria

Partea română rămâne angajată într-un dialog deschis și onest cu partea ungară, dar nu poate fi de acord cu declarațiile false și nici cu instrumentalizarea unor întâlniri tehnice, în care partea română s-a implicat cu bună credință în dorința identificării unei soluții și detensionării situației, pentru a justifica obiective de politică națională ale Ungariei”, conchide comunicatul.

Citeşte mai multe despre:   Valea Uzului,   Ministerul Apararii Nationale,   Ungaria