Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Intrarea României în Spațiul Schengen și Planul European de Relansare Economică, discutate de premierul Ludovic Orban și Angela Merkel într-o videoconferință

Intrarea României în Spațiul Schengen și Planul European de Relansare Economică, discutate de premierul Ludovic Orban și Angela Merkel într-o videoconferință

Un articol de: Maria Zărnescu - 27 Noi 2020, 15:30
Intrarea României în Spațiul Schengen și Planul European de Relansare Economică, discutate de premierul Ludovic Orban și Angela Merkel într-o videoconferință Politică

Premierul României, Ludovic Orban, a avut în cursul zilei de vineri o discuție, în regim de videoconferință, cu Angela  Merkel, cancelarul Germaniei. Printre subiectele abordate de cei doi în data de 27 decembrie, s-au numărat intrarea României în Spațiul Schengen, Planul European de Relansare Economică, dar și candidatura României pentru găzduirea sediului viitorului Centru european de competențe în materie de securitate cibernetică, după cum se arată într-un comunicat de presă.

Pe lângă subiectele menționate, premierul a mai adus în discuție și importanța colaborării statelor europene în criza sanitară. „Șeful Guvernului a subliniat aprecierea pentru eforturile depuse de Președinția germană a Consiliului UE, inclusiv în gestionarea provocărilor generate de pandemia de Covid-19. A subliniat, totodată, importanța unei coordonări mai strânse la nivel european pentru asigurarea unui control eficient al crizei sanitare, dar și pentru lansarea cu celeritate a programelor de redresare economică.”, se precizează în comunicat.

 

Temele de actualitate au fost trecute în revistă la videoconferință

 

În cadrul discuției, au fost trecute în revistă temele de actualitate de pe agenda bilaterală și europeană, cu accent pe oportunitățile de aprofundare a cooperării româno-germane în următoarea perioadă.

Prim-ministrul Ludovic Orban a evocat nivelul excelent al relației bilaterale și natura strategică a acesteia și a subliniat interesul major al României pentru aprofundarea cooperării româno-germane, cu precădere pe dimensiunea economică. Germania este cel mai important partener economic al României, iar investițiile și expertiza germană vor continua, fără îndoială, să aibă o contribuție-cheie la dezvoltarea țării noastre.

Înaltul oficial român s-a referit, de asemenea, la calitatea deosebită a relațiilor interumane dintre România și Germania, facilitate de prezența și contribuția minorității germane din România la cultura, economia și politica românească, respectiv de existența, pe teritoriul Germaniei, a unei numeroase comunități românești.Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

 

Colaborare între statele europene pentru combaterea crizei sanitare

 

Șeful Guvernului a subliniat aprecierea pentru eforturile depuse de Președinția germană a Consiliului UE, inclusiv în gestionarea provocărilor generate de pandemia de Covid-19. A subliniat, totodată, importanța unei coordonări mai strânse la nivel european pentru asigurarea unui control eficient al crizei sanitare, dar și pentru lansarea cu celeritate a programelor de redresare economică. 

 

Intrarea României în Sptațiul Schengen și Planul European de Relansare Economică

 

Premierul Ludovic Orban a evidențiat necesitatea stringentă de a ajunge la un acord privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și Planul European de Relansare Economică, care să permită mobilizarea cât mai rapidă a fondurilor europene. A afirmat sprijinul României pentru o soluție echilibrată, constructivă și acceptabilă pentru toate statele membre, în folosul cetățenilor și companiilor europene.

Premierul român a reiterat, de asemenea, importanța deosebită acordată de țara noastră aderării la spațiul Schengen. România îndeplinește deja criteriile tehnice în acest sens, iar o decizie favorabilă, în cel mai scurt timp posibil, ar reconfirma statutul țării noastre de membru deplin angajat, al Uniunii Europene, precum și contribuția sa substanțială la succesul proiectului european.

Prim-ministrul României a mai evidențiat candidatura României pentru găzduirea sediului viitorului Centru european de competențe în materie de securitate cibernetică și a accentuat argumentele solide ale țării noastre în susținerea acesteia.  

Cei doi înalți oficiali au realizat și un schimb de vederi cu privire la evoluțiile din vecinătatea estică și sudică a României, cu accent asupra situației post-electorale din Republica Moldova. Rezultatele recentului scrutin prezidențial din Republica Moldova confirmă voința cetățenilor pentru un parcurs democratic, racordat la standardele și valorile europene. Prim-ministrul Ludovic Orban și Cancelarul Angela Merkel au convenit, în acest context, asupra importanței menținerii sprijinului, inclusiv la nivel european, pentru procesul de reformă democratică din Republica Moldova.

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban,   Angela Merkel