Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ioan Botiş şi-a dat demisia de la Ministerul Muncii: Îmi cer scuze că am întârziat o zi cu anunțul

Ioan Botiş şi-a dat demisia de la Ministerul Muncii: Îmi cer scuze că am întârziat o zi cu anunțul

Un articol de: - 20 Apr 2011, 10:06
Ioan Botiş şi-a dat demisia de la Ministerul Muncii: Îmi cer scuze că am întârziat o zi cu anunțul Politică

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, şi-a anunţat demisia, miercuri dimineaţă, din funcţia pe care o deţinea în Cabinetul Boc. Potrivit Mediafax, decizia a fost luată în urma unei noi discuţii pe care Botiş a avut-o cu premierul Emil Boc, în cadrul căreia şeful Executivului i-a sugerat renunţarea la funcţie în contextul scandalului izbucnit legat de angajarea soţiei sale într-un proiect european.

"Am făcut ceea ce am declarat de ieri şi anume faptul că demisia era inevitabilă. Am prezentat premierului demisia, dar nu am avut nicio discuţie privind posibilul succesor",
a declarat, Ioan Botiş, pentru sursa precizată.  

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri dimineaţă, Ioan Botiş şi-a anunţat oficial retragerea de la şefia Ministerului Muncii. Acesta a ţinut în primul rând să ceară scuze pentru faptul că nu şi-a prezentat încă de marţi demisia şi a precizat că la baza decizie sale stau motive de moralitate, demisia fiind una de onoare.

"Îmi cer scuze că am întârziat o zi în ceea ce priveşte anunţarea demisiei mele. Este o demisie de onoare"
, a declarat Ioan Botiş.

"Ieri am ţinut să-l informez pe premier de intenţiile de a demisiona şi am făcut şi o informare către preşedintele Traian Băsescu, care era plecat în Azerbaidjan. N-am avut ocazia decât după-amiază să lămuresc această situaţie. În consecinţă, astăzi îmi prezint demisia", a continuat Botiş.

Ioan Botiş şi-a anunţat demisia din minister


Ioan Botiş a precizat că a ţinut să-i informeze, încă de marţi, pe Emil Boc şi pe Traian Băsescu, în legătură cu decizia sa de a demisiona, pentru că "aşa era corect" să procedeze. El a spus că demisionează urmând să-şi rezolve "în particular" problemele.

„Am avut nevoie de o zi pentru a pregăti demisia şi am avut nevoie de timp pentru a-i informa pe preşedintele Traian Băsescu şi pe premierul Emil Boc. Astăzi îmi prezint demisia şi, precizez încă o dată, că la baza demisiei stau motive de moralitate”, a mai spus Ioan Botiş.

Fostul ministru a enumerat apoi actele normative la care a lucrat şi le-a mulţumit  angajaţilor din Ministerul Muncii, cearându-le totodată scuze cetăţenilor, dar şi „ colegilor din Guvern”.

Boc: Am acceptat demisia

După declaraţia susţinută de Ioan Botiş, premierul Emil Boc a susţinut că a acceptat demisia acestuia din postul de ministru al Muncii şi că va înainta preşedintelui nominalizarea unei noi persoane pentru acest portofoliu, conform Constituţiei.

"Am acceptat demisia şi, conform Constituţiei, voi face o propunere preşedintelui", a declarat Emil Boc. Anterior, acesta a refuzat să comenteze decizia.

Cu o zi în urmă, Ioan Botiş a anunţat că soţia sa se va retrage din asociaţia Euroactiv Bistriţa, decizia fiind luată după ce Agenţia Naţională pentru Integritate s-a autosesizat în cazul ministrului. Botiş mai preciza marţi că deocamdată nu îşi va da demisia din funcţia pe care o ocupă în Cabinetul Boc, dar că se va retrage dacă ANI va constata nereguli în cazul său.

“Din punctul meu de vedere, moral este justificată atitudinea ANI, pentru că, în calitate de ministru, trebuie să stau departe de acest fel de acuze. Este o greşeală din punct de vedere moral. Soţia s-a retras, în calitate de angajat al asociaţiei Euroactiv”, mai declara Botiş.

Agenţia Naţională de Integritate s-a autosesizat în cazul ministrului Muncii, Ioan Botiş, iar inspectorii ANI urmează să stabilească dacă demnitarul se află într-un conflict de interese, având în vedere că soţia acestuia este consilier pe proiectul „Şansa la deminitate”, finanţat de UE şi Guvern. Marți, Botiș preciza că nu a avut nicio atribuţie în evaluarea, semnarea şi finanţarea contractelor asociaţiei Euroactiv Bistriţa, ci doar cunoaşte fondatorii firmei, care sunt oameni de afaceri din Bistriţa, ce se vor muta în curând în sediul lor.

În cazul ministrului s-a autosesizat şi Departamentul de Luptă Antifraudă. În urma verificărilor de către inspectorii ANI, dacă se constată existenţa unui conflict de interese, toate actele juridice sau administrative sunt anulate.


Citeşte mai multe despre:   Guvernul Romaniei