Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ioan Ghişe propune un proiect de hotărâre prin care Parlamentul să constate că Băsescu a fost demis de popor

Ioan Ghişe propune un proiect de hotărâre prin care Parlamentul să constate că Băsescu a fost demis de popor

Un articol de: - 25 Aug 2012, 18:48
Ioan Ghişe propune un proiect de hotărâre prin care Parlamentul să constate că Băsescu a fost demis de popor Foto: mediafax.ro Politică

Senatorul PNL Ioan Ghişe urmează să propună, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre prin care să se ia act de deciziile BEC şi CCR şi să se constate că preşedintele Traian Băsescu a fost demis de popor la referendum prin votul a peste 7,4 milioane de români, informeazî Agerpres.

Această hotărâre vizează aplicarea articolului 10 din Legea referendumului în continuarea obligaţiei ce revine Parlamentului conform articolului 3 din Hotărârea 34 a Parlamentului, din 6 iulie, prin care Legislativul urmează să decidă procedura de urmat. Procedura de urmat este că prin decizia ei, CCR în loc să se pronunţe în privinţa constituţionalităţii procedurilor privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, s-a pronunţat asupra legalităţii referendumului, ori Curtea nu este competentă să facă aşa ceva”, a declarat Ghişe.

Acesta a explicat că CCR a dat o „hotărâre în constatare” care vine în contradicţie cu decizia BEC, care a stabilit că referendumul s-a desfăşurat legal.

Hotărârile în constatare nu sunt executorii”, a subliniat Ghişe.

Ghișe a spus că CCR trebuia să vegheze la respectarea procedurilor pentru organizarea referendumului şi că înainte de acest scrutin ar fi trebui să se pronunţe în cazul în care existau cazuri de neconstituţionalitate în cazul unor articole din lege.

Referendumul este un moment al exercitării suveranităţii poporului. Nu pot şase oameni şi dacă sunt ei judecători de la mama Leone sau de la Curtea Constituţională să exercite suveranitatea în nume propriu, stabilesc ei că ce a votat poporul suveran nu este valabil, ei neavând competenţă decât pentru constituţionalitate, nu pentru legalitate. (...) Ce au făcut judecătorii este ceea ce se numeşte abuz de drept, adică au hotărât ceea ce ei nu au competenţă să hotărască. Ei hotărăsc în decizia Curţii cine pleacă, cine vine. Cine eşti tu în statul român - Constituţie republicană - să hotărăşti cine pleacă, cine vine?", a spus senatorul PNL.

Ghişe a precizat că a înaintat proiectul spre consultare conducerii PNL şi parlamentarilor liberali şi că aşteaptă o decizie în acest caz.


Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu