Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ioan Rus: Referendumul s-a făcut mai mult emoţional, au existat presiuni de peste tot

Ioan Rus: Referendumul s-a făcut mai mult emoţional, au existat presiuni de peste tot

Un articol de: - 02 Sep 2012, 22:27
Ioan Rus: Referendumul s-a făcut mai mult emoţional, au existat presiuni de peste tot Foto: e-stireazilei.ro Politică

Fostul ministru de interne Ioan Rus a comentat duminică seară la Realitatea Tv despre modul în care premierul Victor Ponta a făcut presiuni ca să dea alte cifre la referendum-51130.html">referendumul din 29 iulie.

"Referendumul pentru suspendarea preşedintelui s-a făcut mai mult emoţional decât raţional şi au existat presiuni de peste tot în acest sens", a declarat Ioan Rus.

El a reafirmat că nu s-a opus organizării referendum-51130.html">referendumului din 29 iulie, dar a explicat că acțiunea n-ar fi putut avea succes, ci, mai mult, "efecte perverse", fiind puţine şanse să fie întrunit cvorumul necesar.

"Eu nu am fost foarte fericit de ideea în sine de a organiza acest referendum-51130.html">referendum, pentru că ştiam, păstrez relaţii, am scrisori de la miniştrii de Externe, ceea ce se întâmplă în exteriorul acestei ţări vizavi de noi înşine. Şi le-am explicat colegilor mei că la alegerile locale am avut 10,4 milioane de participanţi, în condiţiile în care au fost şi pedeliştii şi ungurii la vot, în condiţiile în care am avut 200 de candidaţi, fiecare cu o dorinţa proprie de câştig. Era extrem de puţin probabil ca la un referendum-51130.html">referendum să adunăm 9 milioane şi câţi oameni ne trebuia să facem cvorum. Şi atunci nu m-am opus, dar am explicat - nu cred că izbândim, nu cred că ne iese, cred că vor fi efecte perverse acestei activităţi din interior şi în exterior. Mă rog, presiunea asupra primului-ministru a fost atât de mare. Şi am intrat într-un fel de discuţii contraproductive ale căror rezultate se văd: reacţiile internaţionale şi în plan intern", a delcarat fostul ministru de interne.

Ioan Rus mai susținut că premierul Victor Ponta "era atacat din toate părţile", fiind implicat între altele în subiectul plagiatului la teza de doctorat. El a adăugat că primul-ministru s-a opus demisiei sale din funcţia de ministru de Interne.

"Nu mi-a cerut să mă răzgândesc. Chiar cred că ar fi încercat să reziste presiunilor colegilor, dar pe lângă câte presiuni avea pe cap în acel moment, am considerat eu că nu este necesară încă una", a precizat social-democratul.

Întrebat de unde au venit aceste presiuni, Ioan Rus a răspuns că "de peste tot".

Fostul ministru de interne îi mai sfătuieşte pe liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, "să coabiteze cu preşedintele Traian Băsescu, pentru că războiul nu este o soluţie, iar România trebuie să intre în normalitate".


Citeşte mai multe despre:   Ioan Rus,   referendum,   Victor Ponta,   referendum