Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Iohannis a atacat la CCR legea care stabileşte că aleşii locali condamnaţi cu suspendare nu-şi pierd mandatul (VIDEO)

Iohannis a atacat la CCR legea care stabileşte că aleşii locali condamnaţi cu suspendare nu-şi pierd mandatul (VIDEO)

Un articol de: - 22 Iun 2016, 14:00
Iohannis a atacat la CCR legea care stabileşte că aleşii locali condamnaţi cu suspendare nu-şi pierd mandatul (VIDEO) Foto: zdbc.ro Politică

Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură legea statutului aleşilor locali, care prevede că cei care au fost condamnaţi cu suspendare pentru fapte de corupţie nu îşi pierd mandatul, informează B1 TV.

Președintele a decis să atace actul normativ la CCR argumentând că acesta contravine Constituției, jurisprudenței Curții și principiilor statului de drept.

"Noua opţiune a legiuitorului este conjuncturală, nu ia în considerare un interes social real şi vine în contradicţie cu valorile sociale ocrotite prin lege. În opinia noastră, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penală şi cu privire la care instanţa a considerat că prezintă un pericol social să continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natură să asigure exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice în coordonatele statului de drept", se arată în sesizare.KAUFLAND / LIDL / CARREFOUR / PROFI / MEGA IMAGE / AUCHAN. ANUNŢUL CE AFECTEAZĂ TOŢI CLIENŢII DIN ROMANIA

Iohannis mai consideră că legea în această formă este de natură să afecteze lupta împotriva corupției şi angajamentele internaţionale asumate de România.

"Diminuarea prin lege a standardelor de integritate şi de luptă împotriva corupţiei, în sensul că încetarea mandatului de ales local intervine doar în cazul condamnării definitive pentru infracţiunile de dare şi luare de mită, iar nu şi în cazul altor fapte de corupţie prevăzute în Codul penal şi în alte legi speciale, este de natură să afecteze un element constitutiv al statului de drept, precum şi angajamentele internaţionale asumate de România. Se încalcă, în consecinţă art. 11 coroborat cu art. 1 alin. (3) din Constituţie", se mai arată în sesizare.

Iohannis a atacat la CCR legea care stabileşte că aleşii locali condamnaţi cu suspendare nu-şi pierd mandatul

Citeşte mai multe despre:   CCR