Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Preşedintele Iohannis l-a decorat pe disidentul anticomunist Iulius Filip, deţinutul politic căruia Lazăr i-a refuzat eliberarea

Preşedintele Iohannis l-a decorat pe disidentul anticomunist Iulius Filip, deţinutul politic căruia Lazăr i-a refuzat eliberarea

Un articol de: Sebastian Pricop - 18 Apr 2019, 15:53
Foto: presidency.ro Politică

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe disidentul anticomunist şi fostul deţinut politic Iulius Filip. Administraţia prezidenţială a anunţat că şeful statului i-a conferit Crucea Națională „Serviciul Credincios" în semn de apreciere deosebită pentru determinarea și curajul cu care a luptat împotriva abuzurilor regimului comunist și în semn de respect pentru suferințele îndurate în închisorile comuniste, apărând valorile democratice.

"Președintele Klaus Iohannis a acționat, încă de la preluarea mandatului, pentru apărarea memoriei victimelor regimurilor totalitare și asumarea corectă a trecutului recent, în acord cu valorile și principiile europene. Prima acțiune publică a Președintelui României a fost decorarea, în data de 22 decembrie 2014, a domnului Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru înalta sa ținută morală, pentru demnitatea și curajul cu care a militat pentru libertate și democrație.

Din 2014 și până în prezent, Președintele României a decorat 55 de foști deținuți politic, care au fost lipsiți de libertate în mod abuziv, fiind închiși în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele și coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportați de autoritățile comuniste", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Iulius Filip este exact deţinutul politic căruia actualul procuror general Augustin Lazăr i-a refuzat eliberarea pe vremea când era procuror delegat la Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud.

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   Augustin Lazar
 
 
 
Loading...