Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ion Cristoiu: Victorie istorică a PSD-Dragnea - a reușit să-și răstoarne propriul Guvern. Urmează o altă victorie istorică: Pierderea majorității parlamentare!

Ion Cristoiu: Victorie istorică a PSD-Dragnea - a reușit să-și răstoarne propriul Guvern. Urmează o altă victorie istorică: Pierderea majorității parlamentare!

Un articol de: - 22 Iun 2017, 08:41
Ion Cristoiu: Victorie istorică a PSD-Dragnea - a reușit să-și răstoarne propriul Guvern. Urmează o altă victorie istorică: Pierderea majorității parlamentare! Politică

Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în "Gândul de joi", de pe blogul său, despre Moțiunea de Cenzură împotriva Guvernului, votată miercuri, pe 21 iunie.

"A învins cum era de așteptat Gruparea Liviu Dragnea.
E însă o victorie cît o înfrîngere uriașă.
Mai întîi pentru Liviu Dragnea.
PSD e un partid de mafioți.
Un partid în care toți zic Să trăiți! Stăpînului vremelnic din fruntea partidului.
Un partid în care toți ling de zor la fundul Stăpînului.
În timp ce zic Să trăiți! toți aruncă în jur priviri hoțești să vadă dacă prin preajmă n-a apărut un nou Stăpîn.
În timp ce-l ling în fund pe Stăpîn, încearcă să vadă cu limba dacă Stăpînul nu sîngerează.
Dacă da, scot cuțitul și i-l înfig în spate, că tot era Stăpînul întors cu spatele.
Așa au pățit în acest partid toți şefii: Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta, executați în stil mafiot prin hoteluri, prin restaurante, pentru că mafioții țin ședințe doar la șpriț.

(...) Se poate scrie o carte despre deosebirea de mijloace folosite de cei doi.

Liviu Dragnea a folosit mijloacele de țăran din Teleorman devenit bogat prin căsătoria cu fata bătrînă a chiaburului. A evitat să iasă el la bătaie, să se explice, să ne convingă pe noi, cei de pe margine, că răsturnarea Guvernului e un act corect, justificat. A preferat să apeleze, în stil căcăcios, la fustele din camarila sa. Principala luptătoare a fost Gabriele Firea. Nu de dragul lui Liviu Dragnea, ea e cea care-i rîvnește locul de șef la lui Liviu Dragnea, ci pentru a-și pregăti terenul ca să-l debarce pe Liviu Dragnea. Gabriela Firea a făcut o greșeală tipică lacomilor de putere: s-a expus prea mult. Dacă Liviu Dragnea va fi debarcat, nu ea va fi succesoarea, ci cineva care a stat în umbră.

Nu de asta a biruit Sorin Grindeanu, ci dintr-un motiv ținînd de psihologia colectivă. Liviu Dragnea trecea pînă mai ieri în PSD drept Leul, Masculul, cel care PSD-iștii din haită n-aveau curaj nici să se uite dacă dă sau nu din coadă. Sorin Grindeanu a fost în PSD un „oarecare”, un om pus de Liviu Dragnea. Acest „oarecare” (din punct de vedere al opiniei publice) a avut însă curajul să-l atace public pe Liviu Dragnea. Hienele din PSD și-au dat seama că Leul sîngerează și mai ales că Leul e căcăcios.
Ce-a pățit Sorin Grindeanu pentru că l-a făcut terci pe Liviu Dragnea?
Nimic.
A pierdut funcția de premier.
A pierdut un ciolănel pe care i-l dădea proprietarul de Deltă, Liviu Dragnea?
Oricum nu mai avea viață în PSD.
Cîtă vreme Moțiunea n-a fost votată, hienele din PSD au fost ocupate cu sfîșierea lui Sorin Grindeanu.
Acum, că dușmanul a dispărut hienele cu botul plin de sînge se vor îndrepta spre Liviu Dragnea, leul care abia se ține pe picioare", notează jurnalistul pe blogul său.

Ion Cristoiu este de părere că trecerea Moțiunii de cenzură reprezintă mai degrabă o înfrângere pentru social-democrați.

"Victoria zisă Moțiunea de cenzură e însă o înfrîngere uriașă pentru PSD.
Liviu Dragnea și camarila au gestionat catastrofal criza.
Cînd au văzut că Sorin Grindeanu nu demisionează, ce-i durea să-i retragă sprijinul politic fără a depune Moțiune de cenzură? Ce-ar fi făcut Sorin Grindeanu cu tot sprijinul lui Victor Ponta? În scurt timp ar fi plecat singur de la Victoria.
Pentru Liviu Dragnea inițial ar fi părut o înfrîngere. În realitate, ca și la un Război adevărat, într-un Război politic pot fi folosite retragerile, așa-zisele înfrîngeri. Vă amintiți confruntarea dintre Traian Băsescu și Crin Antonescu dinaintea primului tur? Toți neghiobii au sărit în sus de bucurie că Traian Băsescu a fost surclasat de Crin Antonescu. Da, a fost surclasat. Dar așa a vrut Traian Băsescu. Pentru că prin această înfrîngere mai mult de imagine publică, Crin Antonescu a urcat în sondaje luîndu-i capital lui Mircea Geoană, adevăratul adversar al lui Traian Băsescu", mai notează Cristoiu pe blogul său.

Citeşte mai multe despre:   Ion Cristoiu,   PSD,   Liviu Dragnea,   Guvernul Romaniei,   motiune de cenzura