Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ionel Dancă: Calendarul aferent organizării alegerilor parlamentare în 6 decembrie e în vigoare. Vom analiza motivarea deciziei CCR și vom decide ce e de făcut

Ionel Dancă: Calendarul aferent organizării alegerilor parlamentare în 6 decembrie e în vigoare. Vom analiza motivarea deciziei CCR și vom decide ce e de făcut

Un articol de: Vladimir Ionescu - 14 Oct 2020, 20:41
Ionel Dancă: Calendarul aferent organizării alegerilor parlamentare în 6 decembrie e în vigoare. Vom analiza motivarea deciziei CCR și vom decide ce e de făcut Politică

Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, a explicat că Hotărârea de Guvern privind stabilirea zilei de 6 decembrie ca dată de desfășurare a alegerilor generale este în vigoare. Oficialul a făcut această precizare miercuri, după ce Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a respins sesizarea făcută de președintele Klaus Iohannis cu privire la proiectul de lege care prevede că Parlamentul este cel care stabilește data scrutinului.

Ionel Dancă, reacție la motivarea deciziei CCR

 

„Hotărârea de Guvern este în vigoare în momentul de față și tot calendarul aferent organizării alegerilor pentru data de 6 decembrie. Am văzut și noi motivația, așa cum a fost publicată, urmează să facem o analiză asupra acestui conținut și să decidem care sunt căile de urmat”, a afirmat Ionel Dancă, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

În motivarea deciziei, Curtea Constituțională a precizat că Hotărârea de Guvern prin care a fost aleasă ziua de 6 decembrie își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a proiectului de lege contestat la CCR de președintele Klaus Iohannis.

„Având în vedere succesiunea derulării procedurilor constituţionale [termen de depunere a legii pentru exercitarea dreptului la sesizare a Curţii Constituţionale/ termen de promulgare şi sesizarea la limita termenului a Curţii Constituţionale/ procedura în faţa Curţii Constituţionale etc.], dacă intrarea în vigoare a legii analizate nu s-a produs cu un interval de timp suficient înainte de momentul la care Guvernul este ţinut potrivit legii-cadru să emită hotărârea de stabilire a datei alegerilor, această hotărâre emisă fiind îşi încetează de drept efectele de la momentul intrării în vigoare legii care îi retrage, temporar [în privinţa alegerilor organizate ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016], competenţa de a stabili data alegerilor. Prin urmare, Hotărârea Guvernului nr.744/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.816 din 4 septembrie 2020, deşi emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă [art.6 alin.(2) din Legea nr.208/2015], îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a legii criticate”, se arată în motivarea deciziei CCR.

Potrivit documentului, printre altele, „Curtea constată că stabilirea datei alegerilor după expirarea mandatului Parlamentului se face prin lege organică, iar înainte de expirarea mandatului Parlamentului, prin lege ordinară. Astfel, dacă Parlamentul opta ca data stabiliri alegerilor parlamentare să fie hotărâtă prin lege ordinară, aceasta însemna că data antereferită trebuia să se plaseze în interiorul duratei de 4 ani a mandatului Camerelor, însă, prin art.1 alin.(1) din legea criticată, Parlamentul a optat pentru adoptarea unei legi organice de stabilire a datei alegerilor, ceea ce înseamnă că alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, aşadar, într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani a Camerelor”.

Citeşte mai multe despre:   Ionel Danca,   CCR