Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ionel Dancă: Guvernul a majorat până la 85% din salariul de bază sporul pentru personalul care îngrijeşte pacienţi COVID-19 (VIDEO)

Ionel Dancă: Guvernul a majorat până la 85% din salariul de bază sporul pentru personalul care îngrijeşte pacienţi COVID-19 (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 28 Noi 2020, 11:35
Ionel Dancă: Guvernul a majorat până la 85% din salariul de bază sporul pentru personalul care îngrijeşte pacienţi COVID-19 (VIDEO) Politică

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, a anunțat, sâmbătă dimineață, că sporul pentru personalul medical şi auxiliar care îngrijeşte pacienţii cu coronavirus a fost majorat, prin Ordonanță de Urgență și prin Hotărâre de Guvern, până la 85% din salariul de bază.

 

Ionel Dancă, despre majorarea sporului pentru personalul care îngrijeşte pacienţi cu coronavirus

 

Șeful Cancelariei premierului a declarat că, în ședința de vineri, Guvernul Orban a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care majorează sporul pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase la 75% până la 85%. Spor va putea fi acordat din bugetul Fondului Unic Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate, a precizat el.

Această OUG, a explicat apoi Ionel Dancă, a creat cadrul pentru acordarea acestor sporuri. Astfel, a fost apoi adoptată Hotărârea de Guvern ce prevede efectiv acest spor pentru condiţii deosebit de periculoase și în cazul personalului medical ce îngrijește pacienții testați pozitiv cu coronavirus.

„Pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare implicate în activităţile de tratament cu pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19, inclusiv în transportul, echiparea sau evaluarea acestora, aceste persoane vor beneficia de un spor pentru condiţii deosebit de periculoase de 75 până la 85% din salariul de bază”, a declarat Ionel Dancă.

Liberalul a precizat că, în cazul personalului din Ambulanță, sporul a fost stabilit la 80% din salariul de bază.

Rezultatul adoptării acestor reglementări, a mai spus Dancă, este că practic sporul de care beneficiază personalul medical sanitar şi auxiliar implicat în tratara pacienților COVID-19 a crescut de la 55% a 85%.

Dancă a mai anunțat că, în aceeași ședință, Guvernul a adoptat și Hotărârea privind Strategia de vaccinare a populaţiei împotriva COVID-19. El a mai precizat că 70% din totalul populaţiei ar fi putea fi implicată în această campanie, vaccinarea urmând a fi gratuită și voluntară. Și tot în ședința de vineri, Guvernul a adoptat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă ce prevede sprijinirea companiilor din domeniul HoReCa.Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Ionel Dancă: Guvernul a majorat până la 85% din salariul de bază sporul pentru personalul care îngrijeşte pacienţi COVID-19

 

Sporurile vor fi date pe durata stării de alertă şi a celei de urgenţă. Precizările Ministerului Sănătăţii

 

Tot sâmbără, Ministerul Sănătății a transmis, printr-un comunicat, faptul că aceste sporuri vor fi acordate în perioadele de stare de urgență și de alertă.

Astfel, Hotărârea de Guvern prevede, pentru perioada stării de alertă şi a celei de urgenţă, acordarea sporului pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase în procent de la 75% până la 85% din salariul de bază pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din spitalele unităţile sanitare publice sau din structurile acestora, după caz, inclusiv pentru personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 pe perioada stării de urgenţă şi alertă. În aceeaşi perioadă, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar din serviciile de ambulanţă publice va beneficia de un spor în procent de 80%.

În cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către cabinetele medicilor de familie, casele de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală pot aplica sancţiuni graduale, de la avertiment la diminuarea contractului cu 5% la diminuarea contractului cu 10%.