Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Ionel Dancă: Proiect de OUG pentru sprijinirea HoReCa, adoptat de Guvern în primă lectură. Cum va funcționa schema de ajutor (VIDEO)

Ionel Dancă: Proiect de OUG pentru sprijinirea HoReCa, adoptat de Guvern în primă lectură. Cum va funcționa schema de ajutor (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 28 Noi 2020, 11:15
Ionel Dancă: Proiect de OUG pentru sprijinirea HoReCa, adoptat de Guvern în primă lectură. Cum va funcționa schema de ajutor (VIDEO) Politică

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, a anunțat că Guvernul PNL a adoptat, în primă lectură, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă ce prevede sprijinirea companiilor din domeniul HoReCa, grav afectate de criza economică generată de epidemia de coronavirus. Potrivit actului normativ, ajutorul de stat pentru aceste firme va fi de 20% din pierderile pe 2020, raportate la cifra de afaceri din anul anterior.

 

Ionel Dancă, despre schema de ajutor de stat pentru HoReCa

 

Sâmbătă dimineață, Ionel Dancă a anunțat că Executivul a adoptat proiectul de OUG care prevede un ajutor de stat pentru firmele ce activează în domeniul HoReCa.

Șeful Cancelariei premierului a precizat că Guvernul va adopta OUG în forma ei finală, abia după ce va primi aprobarea din partea Comisie Europene.

„Este o schemă de ajutor de stat discutată cu reprezentanţii mediului de afaceri, care urmează a fi notificată Comisiei Europene şi, după aprobarea Comisiei Europene, Ordonanţa de Urgenţă va fi adoptată în forma finală şi operaţionalizată. Este unul dintre cele mai importante programe de sprijin pentru industria HoReCa şi pentru agenţiile de turism în perioada aceasta”, a declarat, sâmbătă, liberalul Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.

Ionel Dancă: Proiect de OUG pentru sprijinirea HoReCa, adoptat de Guvern în primă lectură. Cum va funcționa schema de ajutor

Tot sâmbătă, Dancă a anunțat că, în aceeași ședință, Guvernul a adoptat și Hotărârea privind Strategia de vaccinare a populaţiei împotriva COVID-19. El a mai precizat că 70% din totalul populaţiei ar fi putea fi implicată în această campanie, vaccinarea urmând a fi gratuită și voluntară.Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

 

Virgil Popescu, despre schema de ajutor de stat pentru HoReCa: Vorbim de peste 50.000 de firme. Se califică și dacă au datorii la stat

 

Miercuri, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat, pentru B1 TV, cum va funcționa această schemă de ajutor și cine va putea benefia de ea.

„Ca să se înțeleagă foarte bine, un antreprenor în domeniul HoReCa își calculează cifra de afaceri pe anul 2020, cifra de afaceri pe 2019, face diferența între 2020 și 2019 – dacă rezultatul este negativ, adică cifra a scăzut față de 2019, 20% din diferență este pur și simplu ajutor de stat dat direct către compania respectivă. Direct în cont (n.r. – se varsă banii), de la Ministerul Economiei”, a explicat Popescu.

Ministrul Economiei a mai precizat că programul se va derula ușor, fără birocrație, căci va exista o aplicație informatică. 

El a mai spus că e vorba de circa 50.000 de firme și o valoare maximă a ajutorului de stat de 800.000 de euro, pentru că atât permite Comisia Europeană.

Întrebat dacă pot participa la program și firmele cu datorii la stat, Virgil Popescu a răspuns: „Nu o să punem. O să fie condițiile de ajutor de stat care sunt pe regulamentul european, adică să nu fie în dificultate, să nu aibă de returnat un ajutor de stat, să nu fie în reorganizare sau în faliment. Dacă are datorii la stat, se califică, pentru că cu banii aceștia, evident, vom dori să își plătească și datorii la stat”.