Candidat la prezidențiale: „Well, pro-european înseamnă să fii cu totul vândut”. Ce spune John Ion Banu despre relația României cu Federația Rusă

Candidat la prezidențiale: „Well, pro-european înseamnă să fii cu totul vândut”. Ce spune John Ion Banu despre relația României cu Federația Rusă
Foto: Gazeta Romaneasca

John Ion Banu se numără printre cei peste 20 de aspiranţi la funcţia de preşedinte al României. În opinia sa, România este văzută ca „ţară de mâna a treia sau a patra” în Uniunea Europeană, iar „relaţia cu Rusia nu ar trebui să fie nimic deosebit în afară de nişte relaţii economice normale, bazate pe principiile avantajului mutual”.

Întrebat dacă se consideră un pro-european sau un eurosceptic, el a răspuns: „Well, pro-european înseamnă să fii cu totul vândut, sceptic ar putea să fie mai puţin adevărat, pentru că sunt pentru Uniune, dar sunt pentru o uniune care să fie făcută conform unor principii sănătoase, iar România nu poate să fie parte din UE fiind considerată o ţară de mână a treia sau a patra când noi suntem o ţară cosmopolitană, educată, să nu uităm că dăm o grămadă de doctori formaţi aici cu greutate de poporul român, ceea ce nu este corect, îi trimitem să lucreze şi să fie foarte productivi în ţări din vest şi ei să ia avantajele unei vieţi profesionale de lungă durată. Deci nu stiu dacă mă calific în una dintre cele două, dar sunt pentru o Uniune Europeană echitabilă”.

„La ora actuală (România) nu este de mână a doua, este de mână a treia, a patra. Nu este normal ca… să vă dau un exemplu care mă deranjează, nu este normal ca Anglia (n. red. Marea Britanie), nu mai zic de Germania sau de alte ţări, dar acum de curând a apărut asta, să spună: „grupuri de români, de vagabonzi în Anglia au speriat englejii”. Dacă asta a ajuns să se întâmple este datorită faptului că dânşii, englejii sunt foarte slabi în apărarea drepturilor cetăţenilor lor, în impunerea pedepselor şi alte lucruri. Şi nu ar trebui să spună: „români”. Pentru că sunt siguri că toate găştile sunt de români. Şi găşti sunt peste tot, chiar dacă sunt grupuri naţionale, nu naţionaliste, că nu luptă pentru naţiune. Această clasificare denotă o imagine, o tendinţă a acelor din vest de a ne califica pe noi nu cum au spus alţii: „barbari” sau „needucaţi” pentru că nu suntem, dar nu ar trebui să fim excluşi – „ei sunt românii, ei sunt hoţii”. Nu, nu este adevărat. În toată lumea există astfel de grupuri, totul depinde de guvern cum controlează interesele şi securitatea cetăţenilor lor. Deci, ca să vă răspund, opinia mea este că România este privită pe nedrept în Europa, în Uniunea Europeană ca o ţară de mână a treia sau a patra, ceea ce nu ar trebui să se întâmple”,a declarat John Ion Banu, candidatul diasporei din Florida, pentru Digi24.

Întrebat cum vede relaţia României cu Rusia, el a răspuns: „Relaţia cu Rusia nu ar trebui să fie nimic deosebit în afară de nişte relaţii economice normale, bazate pe principiile avantajului mutual, ar trebui să fie relaţii care să nu pună în pericol siguranţa statelor, să nu creem animozităţi, relaţii bazate pe respectul reciproc şi mai ales relaţiile economice, atât cu Rusia, cu Germania, America sau China, trebuie să se facă în baza principiilor de avantaje mutuale”.

Întrebat dacă această relație, așa cum o vede el, poate exista în pofida sancţiunilor economice pe care România şi aliaţii ei le-au impus Rusiei, candidatul la prezidențiale a răspuns: „Aceste restricţii câteodată nu aş spune că sunt justificate, mă reţin de la a face foarte multe comentarii, nu ştim de ce ruşii, eu personal nu ştiu de ce ruşii au intrat în China, ăăă în Coreea, ăăă în Crimeea. Întotdeauna sunt pro şi contra, nu eu, absolut toate motivele sunt pro şi contra, ceva s-a întâmplat, ceva este, venim de undeva, la fel şi cu România, până unde înapoi te duci ca să intri în legalitate în ceea ce priveşte validitatea tratatelor, a graniţelor şi a altor aspecte etnice şi teritoriale. Deci, restricţiile economice nu cred că ajută, dar eu aş fi mult mai tranşant şi discuţiile la nivel politic ar trebui să fie mult mai axate pe o rezolvare imediată a unor situaţii să le spunem. Ştiu că sunt foarte evaziv, dar este un subiect destul de mare, de o magnitudine mult prea mare pentru un mic viitor, posibil preşedinte al României şi nu ştiu dacă sunt încă în măsura în care să dau un verdict definitiv”.

Urmăriți B1TV.ro și pe