Kelemen Hunor: „Dar de ce ar renunța Republica Moldova la statalitate ca să devină patru-cinci județe în estul României?”

Kelemen Hunor: Dar de ce ar renunța Republica Moldova la statalitate ca să devină patru-cinci județe în estul României?
Foto: Facebook / Kelemen Hunor

Republica Moldova trebuie să fie alături de România în Uniunea Europeană și nu unirea este soluția optimă, susține Kelemen Hunor. În cadrul unui interviu, candidatul UDMR la președinție susține că nu vede de ce vecinii de peste Prut ar vrea să renunțe la statalitate pentru a fi doar patru-cinci județe din România.

„Eu cred că soarta României și soarta Republicii Moldova, soarta comună, este în Uniunea Europeană și nu prin unificare. Eu înțeleg, sentimental, dar am o grămadă de întrebări. Am discutat noi cu partenerii noștri că intorduce un conflict înghețat în NATO sau UE? De ce ar renunța Republica Moldova la statalitate ca să devină patru-cinci județe în estul României? Și să vină la București și să ceară sprijin? Atunci și structura statală se pune în discuție”, a declarat Kelemen Hunor pentru Hotnews.

Președintele UDMR a mai cerut ca acest subiect să nu fie discutat doar sentimental, ci să se facă o analiză politică responsabilă care să arate care sunt consencințele unui astfel de demers.

„Ok, putem discuta, dar sunt multe, multe lucruri la care trebuie să dai un răspuns dacă ești politic repsonsabil, nu să arunci doar „Unirea”. Sentimental, înțeleg, e frumos. Dar ceea ce urmează, care sunt consecințele – dacă nu discutăm înseamnă că nu suntem sinceri, nu suntem pregătiți sau nu suntem responsabili”, a arătat Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor spune că o astfel de „aventură” politică, economică și de securitate națională trebuie discutată foarte serios și cu partenerii țării noastre, subliniind că dinspre Rusia nu poate veni nimic bun într-un asemenea conflict.

„Eu nu sunt convins că în momentul acesta noi suntem pregătiți, că Republica Moldova este pregătită sau că partenerii noștri sunt pregătiți pentru un conflict cu Rusia. Dinspre Rusia niciodată nu a venit spre noi nici libertate, nici prosperitate, nici securitate. Suntem pe perfieria UE, suntem la periferia NATO – orice mișcare din partea noastră are consecințe și în alte parte”, spune candidatul UDRM la prezidențiale.

Pe de altă parte, potrivit prezidențiabilului UDMR România ar trebui să-și asume o rol mai activ în ceea ce privește ajutorarea Republicii Moldova și a statelor din Balcani să intre în Uniunea European.

„Noi ar trebui să fim și în zona Republicii Moldova, și spre Balcanii de Vest un promotor al integrării în Uniunea Europeană al acestor țări, indiferent dacă vorbim de Macedonia de Nord, de Albania sau de Republica Moldova. Să-i ajutăm să fie pregătiți pentru aderare mult mai bine decât am fost noi. Este în interesul nostru și al UE să fie această parte din Europa în piața internă UE și în structurile Uniunii Europene. Dacă nu, această zonă devine o zonă permanent instabilă, și din punct de vedere economic, și din punct de vedere politic” a precizat Kelemen Hunor.

Urmăriți B1TV.ro și pe