Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis, despre criza ruso-ucraineană: Vom fi pregătiţi să reacţionăm proporţional

Klaus Iohannis, despre criza ruso-ucraineană: Vom fi pregătiţi să reacţionăm proporţional

Un articol de: B1.ro - 26 Noi 2018, 20:53
Klaus Iohannis, despre criza ruso-ucraineană: Vom fi pregătiţi să reacţionăm proporţional Politică

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, luni, prima reacţie oficială după incidentele militare dintre Rusia şi Ucraina din Marea Azov.

Şeful statului a afirmat că România e pregătită "pentru orice măsură", asigurându-i pe români că "nu există niciun motiv de îngrijorare". De asemenea, preşedintele a mai spus că "vom fi pregătiți să reacționăm proporțional".

"Încă de la început, am solicitat să fiu informat de întreaga evoluţie şi aşa s-a întâmplat, serviciile noastre m-au ţinut la curent în timp real, o reacţie oficială a României a fost emisă de MAE, după consultarea prealabilă cu noi. Urmărim cu foarte mare atenţie şi în timp real evoluţiile din Ucraina şi, sigur, din zona strâmtorii Kerci unde s-a produs acel incident. Noi suntem pregătiţi pentru orice scenariu, pentru orice măsură, dar, aşa cum şi aliaţii noştri din NATO şi prietenii noştri din UE au afirmat, şi noi suntem de aceeaşi părere. Am adresat rugămintea părţilor implicate să trateze cu calm incidentul, să se meargă spre detensionare şi, în acest fel, lucurruile pot mult mai uşor să revină la normalitate. În acest moment, urmărim în continuare ce se întâmplă şi vom fi pregătţi să reacţionăm proporţional, însă în final pot să spun că pentru români nu există niciun motiv de îngrijorare", a declarat Klaus Iohannis, după ce a susţinut o alocuţiune în cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din Franța, la sediul Ambasadei României la Paris.

Şeful statului a refuzat să spună dacă a avut o discuţie cu preşedintele Ucranei, Petro Poroşenko, pe această chestiune.

Petro Poroşenko a semnat luni un decret prin care instaurează legea marţială pe o perioadă de două luni, după ce Rusia a atacat şi capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră.

Tot luni, Kremlinul a transmis luni un avertisment extrem de dur la adresa Kievului. Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat că Rusia ''va curma cu fermitate orice fel de încercare de încălcare a suveranităţii şi securităţii sale'' (Detalii AICI).

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   Rusia,   Marea Azov,   Ucraina