Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a lui Adrian Zuckerman: Reiterez interesul crescut al României pentru o prezență militară americană sporită pe teritoriul țării (VIDEO)

Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a lui Adrian Zuckerman: Reiterez interesul crescut al României pentru o prezență militară americană sporită pe teritoriul țării (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 18 Ian 2021, 18:09
Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a lui Adrian Zuckerman: Reiterez interesul crescut al României pentru o prezență militară americană sporită pe teritoriul țării (VIDEO) Politică

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat luni, la Cotroceni, pe Adrian Zuckerman cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Acesta își încheie mandatul de ambasador al Statelor Unite la București. Șeful statului a vorbit despre Parteneriatul strategic România - SUA, despre proiectele comune ale celor două țări în domeniul apărării și securității, în domeniul economic și cel al energiei. Totodată, Iohannis a remarcat și sprijinul reciproc pe care și l-au acordat cele două țări în lupta cu pandemia de coronavirus.

 

Klaus Iohannis, despre relațiile România - SUA la încheierea mandatului de ambasador al lui Adrian Zuckerman

 

„Aprofundarea și extinderea Parteneriatului strategic dintre România și SUA constituie unul dintre pilonii de bază ai politicii externe și de securitate a țării noastre. Îndeplinirea acestui deziderat s-a reflectat pe deplin, domnule ambasador, în activitatea dvs. Contribuția substanțială pe care ați avut-o la consolidarea parteneriatului strategici e evidențiată de progresele înregistrate în ultimul an și de proiectele bilanterale importante din domeniul securității și apărării, precum și din cel economic și al cooperării energetice.

Toate aceste realizări sunt în conformitate cu obiectivele stabilite în Declarația comună pe care am agreat-o la vizita mea în Washington din 2019. Coperarea noastră pe palierul apărării și securității a fost consolidată anul trecut prin semnarea Foii de parcurs privind coperarea în domeniul apărării între România și SUA pe o perioadă de 10 ani, care prevede prioritățile strategice bilaterale și cadrul pentru dezvoltarea capacităților și a nivelului de pregătire militară.

Reiterez interesul crescut al României pentru o prezență militară americană sporită în România”,  a declarat președintele Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei desfăurate la Palatul Cotroceni.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Iohannis a vorbit și despre cooperarea dintre cele două țări în domeniul energetic: „De asemenea, componenta economică și de energie a Parteneriatului strategic a fost extinsă prin încheierea Acordului interguvernamental în domeniul energiei nucleare civile și prin progresele înregistrate în identificarea de resurse de finanțare pentru proiecte cu caracter strategic în acest domeniu și pentru proiectele majore de interconectare regională promovate de România”. Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European

Șeful statului a lăudat și ajutorul pe care România și SUA și l-au acordat reciproc în lupta cu pandemia de coronavirus: „Totodată, în spiritul Parteneriatului nostru strategic, statele noastre s-au sprijinit reciproc în contextul combaterii pandemiei de coronavirus, inclusiv prin ajutorul SUA dedicat luptei împotirva COVID-19 în țara nostră, repatrieri de cetățeni sau trimiterea unei echipe medicale române în statul Alabama.

„Dvs, dle ambasador, ați susținut toate aceste evoluții. 2020 a fost și anul aniversării a 140 de ani de relații diplomatice bilaterale, un moment de proieție spre viitor cu încrederea că legăturile dintre țările noastre sunt mai puternice ca oricând. 2021 e anul celebrării unui deceniu de la încheierea Declarației comune privind Parteneriatul startegic pentru secolul XXI între România și SUA și a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare antirachetă a SUA”, a mai declarat Klaus Iohannis.