Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis a discutat cu miniştrii Afacerilor Externe din Polonia şi Turcia despre situația de securitate din Vecinătatea Estică a Alianței Nord-Atlantice

Klaus Iohannis a discutat cu miniştrii Afacerilor Externe din Polonia şi Turcia despre situația de securitate din Vecinătatea Estică a Alianței Nord-Atlantice

Un articol de: Raluca Tindeche - 22 Apr 2021, 19:46
Klaus Iohannis a discutat cu miniştrii Afacerilor Externe din Polonia şi Turcia despre situația de securitate din Vecinătatea Estică a Alianței Nord-Atlantice Foto: presedincy.ro Politică

Președintele Klaus Iohannis i-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe miniștrii afacerilor externe din Polonia și Turcia, cu prilejul participării acestora la lucrările Trilateralei pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, găzduită de România în perioada 22-23 aprilie 2021, la București.

„Discuțiile au vizat principalele modalități de cooperare în acest format, cu accent pe situația de securitate din Vecinătatea Estică a Alianței Nord-Atlantice, pe avansarea agendei de securitate regională și pe pregătirile în perspectiva Summitului NATO din acest an.

Cu acest prilej, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat rolul important al acestui format trilateral de dialog, lansat la inițiativa României încă din 2012, în sprijinul eforturilor NATO de consolidare a securității pe Flancul Estic al Alianței, de la Marea Baltică la Marea Neagră, în condițiile în care cele trei state împărtășesc o serie de interese comune în domeniul securității.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat preocuparea României, împărtășită și de miniștrii afacerilor externe polon și turc, față de situația de securitate regională îngrijorătoare generată de desfășurarea neobișnuită de forțe militare în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei, fiind analizate împreună cu înalții demnitari polon și turc circumstanțele și perspectivele de detensionare.

În acest context, Președintele României a subliniat importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, creșterii rezilienței NATO, ca organizație, și a membrilor săi, precum și sprijinului acordat partenerilor din vecinătate.

Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea și diversificarea consultărilor politice pe mai multe dimensiuni, precum și cooperarea în acest format trilateral, care și-a dovedit utilitatea în timp. În acest sens, Președintele României a încurajat inclusiv promovarea unor noi proiecte de cooperare trilaterală, în domenii de interes reciproc precum reziliența, inclusiv prin punerea în valoare a lecțiilor învățate în urma pandemiei de COVID-19, pe baza unei agende substanțiale care să contribuie la consolidarea Alianței Nord-Atlantice.

Astfel, Președintele Klaus Iohannis a încurajat aprofundarea cooperării trilaterale inclusiv în domeniul apărării. Astfel, o interacțiune consolidată a celor trei aliați în cadrul acestui format ar deveni un instrument de coordonare și acțiune comună, de natură să întărească securitatea regională și Alianța în întregul său.

De asemenea, Președintele României a salutat prezența miniștrilor de externe din Ucraina și Georgia la o sesiune specială de lucru a reuniunii trilaterale de la București și a apreciat că această inițiativă reafirmă fără echivoc sprijinul constant al României, Poloniei și Turciei față de partenerii din Vecinătatea Estică a NATO.

Președintele Klaus Iohannis a accentuat, totodată, necesitatea continuării măsurilor NATO de consolidare a descurajării și apărării, mulțumind Poloniei și Turciei pentru contribuția la prezența înaintată a NATO în sudul Flancului Estic, de importanță majoră în asigurarea securității regiunii Mării Negre, parte integrantă a securității euro-atlantice.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Președintele României și-a exprimat speranța că România, Polonia și Turcia vor continua cooperarea apropiată și în perspectiva Summitului NATO din acest an, un moment de importanță majoră pentru reafirmarea solidarității și unității aliate și a angajamentului privind relația transatlantică. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, importanța deosebită a Summitului aliat pentru proiectarea unei viziuni strategice cu privire la NATO pentru următorul deceniu”, potrivit comunicatului Administrației Pezidențiale. 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis