Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis a încălcat Constituția. Drumul spre lucrul bine făcut, pavat cu false negocieri

Klaus Iohannis a încălcat Constituția. Drumul spre lucrul bine făcut, pavat cu false negocieri

Un articol de: - 20 Apr 2015, 19:43
Politică

În baza cărui articol din Constituție a convocat președintele Klaus Iohannis consultările de la Cotroceni? Este întrebarea la care jurnalistul Dan Andronic a încercat, fără succes, să răspundă.

Nu există în Constituție o prevedere care să legitimeze gestul președintelui de a chema partidele la negocieri.

E drept, articolul 80 spune că președintele veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.
Totuși, partidele nu sunt autorități publice și nici puteri ale statului.

„Prima mare întrebare: unde este Statul în consultările de la Cotroceni? Societatea era, în mod clar, reprezentată de partidele politice. Nu de grupurile parlamentare, ci de partide care, potrivit legilor în vigoare, sunt ONG-uri. Statul este (sau ar fi trebuit) reprezentat de INSTITUȚII. Respectiv Parlamentul României, prin președinții celor două Camere și liderii grupurilor parlamentare. Eu nu i-am văzut la Cotroceni. L-am văzut pe Klaus Iohannis, președintele României, în calitate de mediator care ”veghează la respectarea Constituției” și pe reprezentanții unor ONG-uri. Am căutat mai departe și în articolul 103 în Capitolul III dedicat Guvernului am descoperit, spre deosebire de consilierii lui Klaus Iohannis, că Președintele poate convoca partidele politice. Într-un sigur caz. Atunci când desemnează un candidat la funția de prim-ministru. Și doar atât”, scrie Dan Andronic.

„În rest nu am mai găsit nimic. Ceea ce înseamnă că în momentul în care, din motive politicianiste, Klaus Iohannis (sau consilierii săi) au decis să nu cheme la consultări președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților, alături de Birourile Permanente, au încălcat Constituția. Sau mai corect și blând spus, nu au citit Constituția României. Ceea ce este cam același lucru”, a continuat jurnalistul.

Citeşte mai multe despre:   Dan Andronic,   Constitutie,   Klaus Iohannis,   negocieri,   consultari
 
 
 
Loading...