Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis a prezentat la Summit-ul Social de la Porto proiectul ”România Educată”. Președintele a subliniat importanța unei educații de calitate și a susținut necesitatea unei mai bune integrări pe piața muncii

Klaus Iohannis a prezentat la Summit-ul Social de la Porto proiectul ”România Educată”. Președintele a subliniat importanța unei educații de calitate și a susținut necesitatea unei mai bune integrări pe piața muncii

Un articol de: Elena Stanciu - 08 Mai 2021, 17:49
Klaus Iohannis a prezentat la Summit-ul Social de la Porto proiectul ”România Educată”. Președintele a subliniat importanța unei educații de calitate și a susținut necesitatea unei mai bune integrări pe piața muncii Foto: presidency.ro Politică

Președintele Klaus Iohannis a participat pe 7 și 8 mai la Summitul Social european, care a avut loc la Porto, la reuniunea informală a Consiliului European, precum și la Summitul UE-India. Summit-ul Social a inclus Conferința la nivel înalt pe teme sociale, cu participarea partenerilor sociali, și reuniunea informală a Consiliului European În cadrul cadrul Conferinței la nivel înalt au fost abordate trei teme: „Ocuparea și locurile de muncă”, „Competențe și inovare”, „Bunăstarea și protecția socială”.  Președintele Iohannis a avut o intervenție în cadrul atelierului tematic „Competențe și Inovare”, ocazie cu care a vorbit despre importanța unei educații de calitate și despre o bună integrare pe piața muncii, informează Administrația Prezidențială.

 

Klaus Iohannis a participat la Summit-ul Social de la Porto: Principalele declaratii ale șefului statului 

 

”Președintele României a subliniat importanța unei educații de calitate, atât pentru persoanele tinere, cât și pentru persoanele adulte, deja active, evidențiind rolul acesteia în susținerea unei mai bune integrări pe piața muncii, precum și pentru dezvoltarea societății în ansamblu.

De asemenea, Președintele României a făcut referire la importanța unei corelări mai puternice a sistemului educațional cu nevoile pieței muncii, evocând necesitatea unor abordări flexibile care să faciliteze dobândirea de competențe și adaptarea la evoluțiile pieței muncii”, se arată într-un comunicat al Președinției.

În acest context, șeful statului a prezentat principalele coordonate ale proiectului „România Educată”.

Este vorba despre „inițiativa strategică lansată la nivel național pentru reformarea și modernizarea sistemului educațional, și a evidențiat implicarea în acest proiect a unei game largi de actori instituționali și privați: școli, universități, asociații ale părinților, asociații ale studenților, sindicate și companii”.

„Președintele României a subliniat deopotrivă necesitatea asigurării unei complementarități între eforturile la nivel național și cele în plan european, în contextul în care educația trebuie văzută și în conexiune cu mobilitatea, inclusiv a forței de muncă, și funcționarea Pieței Unice. În privința sistemului național, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat obiectivul României pentru o educație de calitate și o mai bună integrare a cetățenilor pe piața muncii. Astfel, Președintele României a militat pentru mai multă flexibilitate între statele membre și o abordare comună, care să ofere tuturor persoanelor oportunitatea de a studia și de a munci acolo unde își doresc. Președintele Klaus Iohannis a mai arătat că îmbunătățirea competitivității UE în ansamblu este strâns legată de creșterea calității educației la nivel european”, mai arată sursa citată.

Oficialii prezenți la Summit-ul din Portugalia au adoptat Declarația de la Porto, „document care stabilește agenda politicii sociale europene pentru perioada următoare. Declarația subliniază importanța unității și solidarității pentru definirea proiectului european, promovarea modelului social european, a coeziunii sociale și a prosperității în Uniune, precum și în combaterea efectelor crizei generate de pandemia de COVID-19. Pilonul European al Drepturilor Sociale este considerat un element fundamental al redresării post-criză, care trebuie să fie colectivă, incluzivă și coezivă”.Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

 

Iohannis a subliniat relevanța obiectivelor în materie de ocupare a forței de muncă

 

Totodată, Klaus Iohannis ”a apreciat importanța Planului de acțiune în orientarea demersurilor statelor membre pentru implementarea Pilonului social, (...) a amintit necesitatea asigurării coeziunii sociale și a convergenței economice în Uniune, subiecte corelate și relevante și în dezbaterea privind viitorul Europei” și ”a subliniat relevanța obiectivelor în materie de ocupare a forței de muncă, promovare de competențe și reducere a sărăciei, cu luarea în considerare a realităților din statele membre”.

”De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că, în acest context, devin prioritare măsurile privind crearea de locuri de muncă, dezvoltarea competențelor adaptate economiei moderne și tranziției verzi și digitale, inclusiv prin promovarea învățării pe tot parcursul vieții, precum și asigurarea de investiții financiare pe măsura obiectivelor propuse.

Totodată, Președintele României a arătat că un element cheie pentru o Europă socială puternică este libera circulație a lucrătorilor. În context, Președintele Klaus Iohannis a reamintit rolul esențial al acestora în asigurarea unei Piețe Unice funcționale și a punctat necesitatea garantării unei mobilități juste a forței de muncă și a accesului nediscriminatoriu la protecție socială pentru lucrătorii mobili”, mai transmite Administrația Prezidențială.

 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis