Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce modificări Codului Penal: Nu mai e posibilă împăcarea în cazul infracţiunilor de furt

Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce modificări Codului Penal: Nu mai e posibilă împăcarea în cazul infracţiunilor de furt
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, un act normativ ce modifică Legea 286/2009 privind Codul Penal. Inițiativa legislativă, adoptată de Camera Deputaților ca for decizional pe 10 noiembrie, a aparținut mai multor parlamentari PNL și PMP. Aceasta elimină posibilitatea împăcării în cazul infracţiunilor de furt.

Legea promulgată joi de șeful statului face referire la mai multe infracțiuni: furtul săvârşit într-un mijloc de transport în comun, în timpul nopţii, de o persoana mascată, deghizată sau travestită, furtul prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase; furtul săvârşit prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere, furtul săvârşit prin violare de domiciliu sau sediu profesional sau de către o persoana având asupra sa o armă. La acelaşi articol există pedepse aferente cuprinse între 1 şi 7 ani de închisoare.

Cât despre termenele de prescripţie a răspunderii penale, legea prevede: „Cu excepţia infracţiunilor prevăzute la art. 218 şi art. 220, în cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, al celor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, precum şi al infracţiunii de pornografie infantilă, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului”.

Articolul 231 privind plângerea prealabilă şi împăcarea, în forma proiectului de lege prevede că „faptele prevăzute în prezentul articol, săvârşite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

O altă modificare la articolul 231 privind furtul, care în forma propunerii legislative adoptată de către deputaţi spune că „în cazul faptelor prevăzute la art. 228 şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală”.

Urmăriți B1TV.ro și pe