Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis a promulgat legea ”dării în plată a mașinilor”. Ce înseamnă acest lucru pentru cei care au autoturisme în leasing

Klaus Iohannis a promulgat legea ”dării în plată a mașinilor”. Ce înseamnă acest lucru pentru cei care au autoturisme în leasing

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 19 Apr 2021, 17:41
Klaus Iohannis a promulgat legea ”dării în plată a mașinilor”. Ce înseamnă acest lucru pentru cei care au autoturisme în leasing Foto: presidency.ro Politică

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce modifică și completează Ordonanţa nr. 51/1997 a Guvernului privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing. Una dintre modificările aduse Ordonanței permite utilizatorului să vândă bunul acordat de finanţator ca să îşi acopere ratele rămase de la credit. Prețul vânzării bunului trebuie să fie cel puţin egal cu contravaloarea tuturor sumelor datorate.

 

Legea privind darea în plată a mașinilor, promulgată. Ce prevede actul normativ

 

Mai precis, actul normativ promulgat modifică și completează Ordonanța Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, în vederea acordării unor facilităţi locatarilor/utilizatorilor care au calitatea de consumatori, informează stiripesurse.ro. 

Este avută în vedere situaţia contractelor de adeziune, aşa cum este operaţiunea de leasing, în care profesionişti ai leasingului şi ai creditului impun clauze-tip preformulate, la care debitorul nu poate decât să adere prin simpla semnătură, fară posibilitatea de a influenţa natura sau conţinutul.

„În situaţiile în care bunul a fost restituit în termenul prevăzut în contract, utilizatorul consumator sau un terţ cumpărător propus de acesta în termen de 5 zile de la îndeplinirea obligaţiei de predare, beneficiază de dreptul prioritar la cumpărarea bunului, valabil timp de 30 de zile de la data predării, timp în care poate fi emisă acceptarea fermă şi irevocabilă de cumpărare la un preţ cel puţin egal cu contravaloarea tuturor sumelor datorate conform contractului, locatarul/utilizatorul consumator are obligaţia de a credita contul finanţatorului cu diferenţa necesară până la concurenţa sumelor datorate conform contractului de leasing, inclusiv valoarea reziduală la care se adaugă TVA, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în legea pormulgată.

În cazul în care cumpărătorul terţ oferă un preţ mai mic decât totalul sumelor datorate, utilizatorul are obligaţia de a plăti finanţatorului diferenţa până la totalul sumei.

Legea a fost inițiată de senatorul PSD Daniel Zamfir.
 

Vești excelente! Se oferă câte 1 milion de dolari pentru 5 persoane care se vaccinează împotriva COVID-19

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   masini leasing,   dare in plata,   lege promulgata