Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis ar putea merge într-o vizită de stat în Estonia, în iunie. Ce a discutat vineri Președintele României cu omoloaga sa estonă, Kersti Kaljulaid

Klaus Iohannis ar putea merge într-o vizită de stat în Estonia, în iunie. Ce a discutat vineri Președintele României cu omoloaga sa estonă, Kersti Kaljulaid

Un articol de: Vladimir Ionescu - 26 Feb 2021, 10:58
Klaus Iohannis ar putea merge într-o vizită de stat în Estonia, în iunie. Ce a discutat vineri Președintele României cu omoloaga sa estonă, Kersti Kaljulaid foto: Facebook @ Klaus Iohannis Politică

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri o convorbire telefonică în format de videoconferință cu omoloaga sa din Estonia, Kersti Kaljulaid, în contextul aniversării a 100 de ani de relații diplomatice, a anunțat Administrația Prezidențială, care a precizat că șeful statului a acceptat invitația de a efectua o vizită de stat în țara baltică, în cursul lunii iunie, „dacă vor permite condițiile epidemiologice”.

Președintele Klaus Iohannis ar putea merge într-o vizită de stat în Estonia, în iunie, la invitația omoloagei estone, Kersti Kaljulaid

 

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut o convorbire, în format videoconferință, cu Președintele Republicii Estonia, doamna Kersti Kaljulaid, în contextul aniversării a 100 de ani de relații diplomatice, la data de 26 februarie 2021. În cadrul convorbirii au fost abordate subiecte din sfera cooperării bilaterale, gestionarea pandemiei de COVID-19, cooperarea cu țările din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, precum și Inițiativa celor Trei Mări”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Conform sursei citate, „în contextul aniversării a 100 de ani de relații diplomatice, Președintele României a salutat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, bazate pe valori și interese comune”. Totodată, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea față de „dialogul intensificat și cooperarea aprofundată dintre cele două țări, atât în plan bilateral și european, cât și în cadrul formatelor de cooperare regională și internațională”. De asemenea, șeful statului a subliniat nevoia de a consolida cooperarea bilaterală în sfera economică, în ceea ce privește asigurarea tranziției la economia și societatea digitale, precum și în combaterea efectelor schimbărilor climatice.

Cei doi oficiali au discutat și despre pandemia de COVID-19, ocazie cu care s-au informat reciproc cu privire la măsurile implementate și la stadiul campaniei de vaccinare.

„În privința Vecinătății Estice, Președintele României a accentuat necesitatea unui angajament politic mai puternic față de statele din Parteneriatul Estic, în special cele asociate Uniunii Europene, precum și a unei atenții mai mari acordate soluționării conflictelor prelungite din regiune”, se mai arată în același comunicat.

La solicitarea părții estone, spune Administrația Prezidențială, „Președintele României a informat în legătură cu vizita pe care a efectuat-o la Chișinău la finalul anului trecut, prilej cu care a transmis un mesaj puternic de susținere pentru agenda de reformă a noului Președinte al Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. În context, Președintele Klaus Iohannis a precizat că România a mobilizat un nou pachet de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova, constând în asistență de urgență pentru combaterea pandemiei de COVID-19”.

„În ceea ce privește cooperarea în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, Președintele României a exprimat aprecierea pentru succesul Summitului găzduit de Președintele Kersti Kaljulaid în toamna anului trecut, într-un context epidemiologic dificil. Președintele Klaus Iohannis a apreciat că Inițiativa celor Trei Mări oferă, mai mult ca niciodată, o platformă adecvată pentru redresare economică în perioada post-pandemie, bazată pe dezvoltarea conectivității. Din această perspectivă, Președintele României a subliniat că obiectivul principal rămâne implementarea proiectelor strategice de interconectare”, potrivit comunicatului.

La invitația omologului eston, Președintele României, Klaus Iohannis, a acceptat să efectueze o vizită de stat în Estonia în cursul lunii iunie, dacă vor permite condițiile epidemiologice, a mai menționat Administrația Prezidențială.

Lovitură grea pentru Diana Șoșoacă! Ar putea fi închis

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   Kersti Kaljulaid,   Estonia