Klaus Iohannis: În urma unor negocieri intense și complicate, am reușit să obțin pentru România un pachet bugetar de circa 80 de miliarde de euro pentru următorii nouă ani / Vom pune bazele României Normale, ale României prospere și puternice (VIDEO)

Klaus Iohannis: În urma unor negocieri intense și complicate, am reușit să obțin pentru România un pachet bugetar de circa 80 de miliarde de euro pentru următorii nouă ani / Vom pune bazele României Normale, ale României prospere și puternice (VIDEO)
foto: Inquam Photos / George Calin

În anii următori, țara noastră va implementa un nou model de dezvoltare economică bazat pe investiții, inovare și competitivitate, a declarat președintele Klaus Iohannis, joi, lalansarea Planului Național de Redresare și Reziliență, care a fost lansat de astăzi oficial în dezbatere publică și despre care spune că „este despre România și despre români”. „Avem de gestionat în continuare provocările crizei sanitare, însă, în egală măsură, trebuie să pregătim cele mai potrivite politici și măsuri pentru redresarea economiei și dezvoltarea țării noastre”, a subliniat șeful statului.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de președintele Klaus Iohannis, la lansarea Planului Național de Redresare și Reziliență

  • Traversăm o perioadă extrem de dificilă, cu restricții și constrângeri, ale căror efecte negative le-am resimțit din plin cu toții, în plan sanitar, social și economic. Avem de gestionat în continuare provocările crizei sanitare, însă, în egală măsură, trebuie să pregătim cele mai potrivite politici și măsuri pentru redresarea economiei și dezvoltarea țării noastre.

  • Modelul guvernărilor anterioare, bazat doar pe stimularea consumului și pe măsuri de azi pe mâine, a neglijat tocmai investițiile, care sunt baza dezvoltării unei țări. Lipsa investițiilor în infrastructura de sănătate, educație sau în proiectele majore de infrastructură de transport, energie și agricultură constituie rezultatul unor măsuri și politici defectuoase, care nu trebuie să se mai repete.

  • În anii următori, țara noastră va implementa un nou model de dezvoltare economică, bazat pe investiții, inovare și competitivitate. Depinde numai de noi să transformăm provocările actuale în oportunități și să identificăm cele mai bune soluții la problemele cu care ne confruntăm. Toate resursele financiare pe care România le are la dispoziție trebuie utilizate inteligent și în beneficiul românilor. În 2020, am pus deja bazele schimbării și vom continua această abordare într-un ritm susținut în anii următori.

  • Doamnelor și domnilor, în urma unor negocieri intense și complicate la reuniunea Consiliului European din luna iulie, am reușit să obțin pentru România un pachet bugetar de circa 80 de miliarde de euro pentru următorii 9 ani. Aceste fonduri reprezintă o oportunitate istorică de a dezvolta România pe termen mediu și lung.

  • Am lucrat împreună cu Guvernul liberal în toată această perioadă, astfel încât să ne asigurăm că România va fi pregătită să acceseze din timp Facilitatea pentru Redresare și Reziliență, instrument financiar unic în istoria de până acum a Uniunii Europene. Țara noastră va putea utiliza peste 30 de miliarde de euro din această Facilitate. Vor fi disponibile fonduri pentru recuperarea economică și pentru accelerarea potențialului de creștere în perioada post-pandemie, în baza documentului pe care îl lansăm astăzi în dezbatere publică, Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care propunem reforme și investiții cu efecte benefice directe asupra vieții românilor.

  • Este momentul cel mai bun să ne asumăm reforme ambițioase în domenii importante, precum cel al legislației achizițiilor publice, în domeniul administrației publice, precum și în privința legislației din domeniul fondurilor europene, pentru ca aceste sume să fie administrate responsabil, transparent și să fie cheltuite în beneficiul real al cetățenilor.

  • Mă refer, în primul rând, la investițiile atât de necesare în infrastructura de sănătate, cu precădere construcția de spitale noi și extinderea celor existente. Totodată, propunem investiții suplimentare în infrastructura școlară și fonduri pentru comunitățile locale, inclusiv investiții în digitalizare administrativă, mobilitate inteligentă și regenerare urbană.

  • România trebuie să se conecteze la realitățile zilelor noastre, inclusiv în ceea ce privește tranziția climatică și transformarea digitală, pentru a stimula creșterea economică și pentru a crea noi locuri de muncă bine plătite. Este timpul să răspundem adecvat în raport cu interesele naționale și strategice în privința transformării digitale și a tranziției verzi, să beneficiem de digitalizarea administrației, de inovarea proceselor tehnologice pentru a obține produse competitive și să accesăm competențele viitorului.

  • Doamnelor și domnilor, în spiritul dialogului deschis și constructiv, Planul Național de Redresare și Reziliență este lansat astăzi în dezbatere publică. Rolul transparenței și al consultărilor este acela de a construi împreună România de mâine. De aceea este important ca discuțiile pe marginea Planului, care vor avea loc în perioada următoare, să fie aplicate, fundamentate și să depășească paradigma populismului electoral, dar și promovarea de interese particulare.

  • Acest Plan este despre România și despre români și vă invit să îl tratăm ca atare, cu responsabilitate și bună-credință. Cu toții ne dorim ca țara noastră să se dezvolte în următorii ani și am toată încrederea că vom depăși împreună dificultățile actuale, că vom pune bazele României Normale, ale României prospere și puternice în fața oricăror provocări, pentru a avea cu toții un viitor cât mai bun în țara noastră.

  • Vă mulțumesc și vă doresc tuturor multă sănătate!

Urmăriți B1TV.ro și pe