Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Iohannis, discuții cu omologii săi din grupul "Prietenii coeziunii". Obiectivul - Un buget ambițios al UE

Iohannis, discuții cu omologii săi din grupul "Prietenii coeziunii". Obiectivul - Un buget ambițios al UE

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 21 Feb 2020, 18:31
Foto: presidency.ro Politică

Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în care s-a discutat viitorul buget multianual al Uniunii Europene. Vineri, președintele a mers și la o reuniune de coordonare cu omologii din grupul statelor membre "Prietenii coeziunii".

Din acest grup, care de acum se va numi "Prietenii unei Europe ambiţioase", fac parte Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria. Obiectivul liderilor este obţinerea unui buget ambiţios, în interesul cetăţenilor europeni.

Vineri dimineață, Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, și cu Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

Șeful statului a susținut că nu s-au făcut progrese în ceea ce priveşte negocierile pe bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, dar Michel și von der Leyen au fost deschişi propunerilor României.

„Părerile au fost destul de împărțite, trebuie să spun lucrurilor pe nume. Sunt state membre care își doresc un buget considerabil mai mic decât cel propus. Majoritatea dintre noi ne dorim un buget cel puțin atât cât este propus sau mai mare. Au urmat discuții în formate mici, bilaterale, reprezentanții statelor cu conducerea Consiliului și Comisiei, aceste discuții au durat până la ora 6 dimineața, când am intrat eu cu echipa mea la negocieri, însă rezultatul este, cel puțin până în momentul acesta, dezamăgitor. Nu pot să spun că s-au făcut progrese. Pozițiile nu s-au apropiat și, astăzi, peste câteva minute, intrăm iarăși într-o ședință în plen și încercăm să vedem dacă putem să obținem un progres în aceste negocieri. Aici ne aflăm astăzi. Ar fi bine să obținem un progres, dar majoritatea dintre noi sunt, trebuie să recunosc, destul de sceptic”, a declarat, vineri, Klaus Iohannis.

Despre întrevederea cu Michel şi von der Leyen, Iohannis a precizat: „Atât Președintele Charles Michel, cât și Președinta Ursula von der Leyen au fost deschiși propunerilor noastre și, după ultima discuție pe care am avut-o acum câteva săptămâni cu Preşedintele Consiliului, au apărut modificări în propunerea de buget, care vin în întâmpinarea solicitărilor noastre. Dar, sigur, este o parte din negociere, dar până când nu avem unanimitate pe buget, nu avem buget, avem doar discuții și propuneri”. 
 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   Uniunea Europeana,   Bruxelles