Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Iohannis, la discuțiile cu raportorii Comisiei de la Veneția: PSD legiferează într-un mod defectuos, extrem de nociv. OUG-urile au creat noi vulnerabilități la adresa independenței sistemului judiciar

Iohannis, la discuțiile cu raportorii Comisiei de la Veneția: PSD legiferează într-un mod defectuos, extrem de nociv. OUG-urile au creat noi vulnerabilități la adresa independenței sistemului judiciar

Un articol de: Redacția B1.ro - 24 Apr 2019, 15:24
Foto: presidency.ro Politică

Președintele Klaus Iohannis a primit la Cotroceni o delegație a Comisiei de la Veneția pentru discuții despre efectele celor cinci Ordonanțe de Urgență adoptate de Guvernul PSD-ALDE în domeniul Justiției. Șeful statului le-a transmis raportorilor că PSD legiferează într-un mod defectuos, nociv, fapt ce crează instabilitate în sistemul de justiției. Iohannis a mai spus că Parlamentul, în care PSD și ALDE au majoritatea, a rediscutat rapid, superficial și netransparent modificarea Codurilor penale, în ciuda tuturor avertismentelor primite.

”În cadrul discuțiilor, Președintele României și-a exprimat nemulțumirea față de modul defectuos în care PSD legiferează, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificărilor la Codurile Penale. Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv și creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiție.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că, deși Curtea Constituțională a României a identificat nenumărate nereguli în cele două proiecte de modificare a Codurilor Penale, Parlamentul nu și-a învățat lecția și le-a rediscutat în aceeași manieră foarte rapidă, superficială și netransparentă. Majoritatea PSD a ignorat din nou, cu bună știință, opoziția parlamentară, instituțiile, asociațiile de magistrați și chiar opinia Comisiei de la Veneția referitoare la aceste modificări.

Referitor la tema ordonanțelor de urgență, a fost evidențiată folosirea în exces a acestui instrument legislativ în domenii foarte sensibile, unde este necesară o dezbatere serioasă, aprofundată și deplin transparentă. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România se află acum în situația în care Guvernul legiferează și Parlamentul doar ia act”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Iohannis a mai transmis delegației că OUG-urile adoptate de Guvernul PSD-ALDE nu doar că nu au rezolvat problemele din sistemul de justiție, ba chiar au creat noi vulnerabilități. Adoptarea de măsuri fără consultări vulnerabilizează însăși funcționarea acestui domeniu vital pentru democrația românească, a atras atenția șeful statului.

”În ceea ce privește domeniul justiției, ordonanțele de urgență adoptate după modificarea legilor justiției au generat instabilitate în sistemul judiciar, iar măsurile din conținutul acestora nu numai că nu răspund recomandărilor Comisiei de la Veneția din octombrie 2018, dar au creat noi vulnerabilități la adresa independenței sistemului judiciar.

Președintele Klaus Iohannis a menționat că adoptarea de măsuri cu un impact direct asupra sistemului judiciar, fără consultări publice și fără a ține cont de opinia sistemului judiciar, vulnerabilizează însăși funcționarea acestui domeniu vital pentru democrația românească.

Președintele României a subliniat că, având în vedere toate aceste argumente, a decis declanșarea referendumului din 26 mai. Independența justiției este o temă care preocupă intens cetățenii români, iar opinia acestora trebuie să se facă auzită prin vot”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
 

Citeşte mai multe despre:   klaus iohannis,   comisia de la venetia,   psd
 
 
 
Loading...