Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Politică Klaus Iohannis, de Ziua Justiției: Lupta împotriva corupției rămâne o prioritate. Trebuie valorificat potențialul de îmbunătățire a actului de justiție

Klaus Iohannis, de Ziua Justiției: Lupta împotriva corupției rămâne o prioritate. Trebuie valorificat potențialul de îmbunătățire a actului de justiție

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 05 Iul 2020, 12:36
Klaus Iohannis, de Ziua Justiției: Lupta împotriva corupției rămâne o prioritate. Trebuie valorificat potențialul de îmbunătățire a actului de justiție Foto: presidency.ro Politică

Președintele Klaus Iohannis a transmis duminică, de Ziua Justiției, că lupta împotriva corupției rămâne o prioritate deoarece acest flagel împiedică dezvoltarea economică și socială și afectează consolidarea democrației. Șeful statului a precizat că toleranța zero în fața acestui fenomen va aduce schimbări benefice la nivelul întregii societăți. Iohannis a mai spus că tot potențialul de schimbare trebuie valorificat spre îmbunătățirea actului de Justiție. Acesta a mai precizat că folosirea noilor tehnologii în sistemul judiciar trebuie să devină regulă, nu excepție.

 

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Justiției: „A venit momentul ca tot acest potențial de schimbare și îmbunătățire a justiției, ca serviciu public, să fie valorificat”

 

De Ziua Justiției, președintele Klaus Iohannis a ținut să felicite personalul din sistemul judiciar pentru activitatea pe care o desfășoară, mai ales în contextul dificil generat de epidemia de coronavirus.

Iohannis a remarcat faptul că această situație specială a produs schimbări în domeniu: „Tranziția spre mediul online ca mijloc de soluționare a litigiilor sau plusul de eficiență adus pentru justițiabili și pentru personalul din domeniul justiției sunt dovezi clare că folosirea noilor tehnologii și a beneficiilor acestora pentru înfăptuirea actului de justiție trebuie să devină o regulă, iar nu o excepție”.

Multe schimbări sunt necesare, dar valorile care călăuzesc activitatea celor din sistemul judiciar trebuie să rămână aceleași: dreptate, integritate, profesionalism, adevăr, umanitate, curaj.

„În ultimii ani, agenda publică a fost dominată de încercări repetate de a subordona justiția politicului, iar întreaga energie a forțelor democratice din România s-a concentrat pe stoparea unor astfel de demersuri. A venit momentul ca tot acest potențial de schimbare și îmbunătățire a justiției, ca serviciu public, să fie valorificat într-un demers constructiv. Nevoia unei infrastructuri adecvate, o legislație clară, coerentă și predictibilă, un dialog constant și onest în interiorul sistemului judiciar și construirea unui consens cu privire la prioritățile acestuia sunt aspecte asupra cărora nu mai pot exista întârzieri”, a mai transmis președintele Klaus Iohannis, de Ziua Justiției.

 

Președintele României: „Lupta împotriva corupției rămâne o prioritate”

 A adormit pe plaja din Costinești, lângă Obelisc. Când s-a trezit, turistul a avut parte de cea mai neplăcută surpriză

Șeful statului a ținut să se refere în mod special la lupta împotriva corupției. Acest flagel trebuie combătut, căci împiecă dezvoltarea în ansamblu a societății românești, a afirmat președintele.

Iohannis a insistat că trebuie manifestată toleranță zero față de orice act de corupție. 

„Totodată, lupta împotriva corupției rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică și socială, afectează consolidarea democrației și, de aceea, trebuie ferm combătut. Toleranța zero față de orice act de corupție va produce schimbări profunde și benefice la nivelul întregii societăți”, a mai transmis Klaus Iohannis.

În finalul mesajului, șeful statului i-a asigurat de tot sprijinul său pe cei care au rămas dedicați misiunii nobile a profesiei lor: „La mulți ani cu ocazia Zilei Justiției!”.

 

Eurobarometru: Şase din zece români susţin că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie

 

Șase din zece români consideră că viața le este afectată de corupţie, arată cel mai recent Eurobarometru al Comisiei Europene care tratează acest subiect. 

Astfel, procentul în România este de 64, în vreme ce media europeană e de doar 26%. Totuși, țara noastră înegistrează o scădere cu patru puncte procentuale față de 2017.

Raportul C.E. mai arată că opt din zece români (83%) consideră că problema corupţiei este larg răspândită în ţară.

În plus, 41% dintre români cred că a da și a lua mită, dar și abuzul de putere pentru câștig personal sunt practici răspândite în partidele din țară.
 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   Ziua Justiţiei,   coruptie